Rusija

Hrabro kockanje nastalo iz očaja: "Ekonomist" o napadu na Harkovsku oblast i planovima Sirskog

Kako navodi američki list, Sirski je o planovima razgovarao samo sa odabranom grupom zvaničnika i Zelenskim
Hrabro kockanje nastalo iz očaja: "Ekonomist" o napadu na Harkovsku oblast i planovima SirskogGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Ukrajina namerno nije obavestila svoje zapadne partnere o planovima za prekogranični upad u Rusiju, iz straha da bi oni naredili Kijevu da odustane od operacije ili da će detalji procureti u javnost, piše "Ekonomist".

Prema rečima izvora upoznatih sa planiranjem napada velikih razmera ukrajinske vojske na Kursku oblast RF, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski bio je na ivici da bude smenjen samo nekoliko sedmica pre početka operacije zbog kolapsa fronta u Donbasu.

Kako su tenzije rasle, Sirski je osmislio, ono što "Ekonomist" opisuje kao "hrabro kockanje, nastalo iz očaja", sa nekoliko scenarija na stolu, koji su uključivali napade na Kursku ili Brjansku oblast, pa čak i kombinaciju oba.

"Glavni cilj bio je da se ruske trupe odvuku za ključnih položaja u Donbasu i da se stvore uslovi za sve buduće pregovore", rekao je za američki list jedan od izvora.

Sirski se takođe, navodno, obavezao na najviši stepen tajnosti, razgovarajući o planovima samo sa odabranom grupom zvaničnika i obaveštavajući Vladimira Zelenskog o napretku i to isključivo na sastanicma u četiri oka. 

Kako navodi "Ekonomist", to je značilo da su zapadni saveznici namerno ostavljeni "u mraku".

"Sirski je imao dve prethodne operacije koje je Zapad podrio. Planovi jedne su procureli Rusima, a za drugu smo dobili naređenje da je obustavimo", izjavio je jedan od izvora.

Što se tiče navodnog curenja informacija, ovo se možda odnosilo na letnju ofanzivu iz 2023. godine, koja se završila neuspehom ukrajinske vojske, a Sirski je tada obavlja dužnost komandanta kopnenih snaga ukrajinske vojske.

Podsećanja radi, Zelenski je u februaru tvrdio da su planovi za operaciju bili "na stolu Kremlja čak i pre nego što je počela".

Iako je navodno bio izuzet iz planiranja napada na Kursku oblast, Zapad se joj se nije protivio, već su brojni zapadni zvaničnici izrazili podršku napadu na Rusiju, uz tvrdnje da "Kijev ima pravo na samoodbranu", navodi američki list.

Tako su SAD u više navrata ponovile da nisu bile uključene u pripremu upada na Kursk, međutim, bivši sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev tvrdi da se Kijev nikada ne bi usudio da pokrene takvu operaciju bez podrške Vašingtona, dodajući da je NATO snabdevao Ukrajinu oružjem, vojnim instruktorima i obaveštajnim podacima.

I dok se u Kurskoj oblasti nastavljaju borbe, "Ekonomist" navodi da su intervjuisani ukrajinski vojnici izjavili da "već počinju da primećuju drugačiji nivo otpora", te da trpe sve veće gubitke.

image