Rusija

Putin u Bakuu: Rusija se zalaže za mir i ekonomski razvoj

Poseta Vladimira Putina Bakuu potvrdila je da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju bez obzira na situaciju u regionu, jer su mir i ekonomski razvoj na Kavkazu nemogući bez Moskve 
Putin u Bakuu: Rusija se zalaže za mir i ekonomski razvoj© © РИА Новости / Григорий Сысоев

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je zvaničnu posetu Azerbejdžanu koja je prošla na obostranu korist i nakon koje se može zaključiti da odnosi dveju država nikada nisu bili bolji.

Moskva i Baku nastavljaju da razvijaju odnose na najvišem nivou u svim pravcima, što potvrđuje i izuzetno topao i prijateljski doček ruskog predsednika. Poseta Bakuu je jedan od retkih slučajeva kada Vladimir Putin nije bio u ruskom "aurusu", već je sedeo na mestu suvozača "mercedesa" kojim je upravljao lično predsednik Ilham Alijev.

Bez Moskve nema mira

Jedna od glavnih tema sastanka lidera Rusije i Azerbejdžana bila je o (ne)miru na Kavkazu. Iako Baku u Jerevan već dve godine ne vode borbe, još uvek nije potpisan mirovni dogovor i nema zvaničnog razgraničenja državne granice, ali zato ima redovnih obostranih provokacija na granicama.

Bez obzira na tok Specijalne vojne operacije, aktivnosti u Siriji, Africi i mirovnoj misiji u Moldaviji, Rusija i dalje igra ključnu ulogu na Kavkazu.

Moskva bi bila srećna kada bi mogla da doprinese mirnom rešenju azerbejdžansko-jermenskog sukoba, naveo je Putin tokom sastanka sa Alijevom u Bakuu.

"Rusija se suočava sa krizom, pre svega u Ukrajini, ali istorijska uključenost u situaciju na južnom Kavkazu nam diktira da učestvujemo u ovim događajima. Naravno, samo u onom smislu gde za to postoji potreba. Bilo bi nam drago da doprinesemo mirnom rešenju, demarkaciji granice i oslobađanju blokiranih logističkih i ekonomskih pravaca", rekao je ruski predsednik.

Nakon posete Azerbejdžanu, Putin će se sastati i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, kome će preneti rezultate razgovora u Bakuu.

Baku koristi priliku

Ako odnosi Moskve i Bakua nikada nisu bili bolji, to se ne može reći za Jerevan. Jermenija se poslednjih godina sve više okreće Zapadu, što izuzetno efikasno koristi Azerbejdžan. Premijer Jermenije Pašinjan je sklopio strateško partnerstvo sa SAD, kupuje francusko naoružanje, završio je zajedničku rusko-jermensku misiju granične policije na aerodromu u Jerevanu, dok se ruskim medijima u zemlji prave sve veći problemi.

Situacija sa Azerbejdžanom je suprotna. Baku je spreman da proširi saradnju sa Moskvom, od ekonomije pa do jezika.

"Naši odnosi su zasnovani na bliskim ljudskim i kulturnim vezama koje su vekovima spajale naše narode. Razgovori su održani u toploj, skoro porodičnoj atmosferi", rekao je ruski predsednik.

Moskva i Baku razmatraju stvaranje zajedničkog univerziteta, dok je Alijev je sa svoje strane potvrdio da u 26 azerbejdžanskih fakulteta postoji obuka na ruskom jeziku, kao i da uspešno radi filijala moskovskog državnog fakulteta Lomonosova i državnog medicinski fakulteta u Azerbejdžanu.

Ekonomija kao najbitniji faktor 

Odnosi Rusije i Azerbejdžana se uspešno razvijaju na osnovu dogovora koji je sklopljen još 2022. godine tokom posete Alijeva Moskvi, naveo je ruski predsednik i potvrdio da postoji primetan napredak trgovinskih i ekonomskih veza.

Ima mnogo pravaca u kojima Rusija i Azerbejdžan mogu da sarađuju, naglasio je Putin. Ozbiljnost posete potvrđuje i velika ruska delegacija koja je doputovala sa predsednikom u Baku. 

Sa ruske strane sastanku su prisustvovali ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, potpredsednik Vlade Aleksandar Novak, zamenik rukovodioca predsedničke administracije Maksim Oreškin, Putinovi pomoćnici Jurij Ušakov i Ruslan Edeljgerijev, kao i ministar zdravlja, ekonomskog razvoja, transporta, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju i drugi.

"Što se tiče bilateralne saradnje, imamo dugogodišnje veze u sektoru gasa i nafte, realizuju se zajednički projekti, posebno, projekat Šah Deniz, gde naša ruska kompanija Lukoil ima skoro 20 odsto i uložila je veliki iznos, ovaj projekat se razvija snabdevanja električnom energijom. Generalno, postoji veliki broj novih projekata, uključujući i one na Kaspiju, koji se razmatraju za zajedničku implementaciju", rekao je Aleksandar Novak, vicepremijer Rusije. 

Azerbejdžan je jedan od najvažnijih investicionih i trgovinskih partnera Rusije. Trgovinski promet dve države je već 5 milijardi dolara, a samo prošle godine je porastao za 20 odsto. Rusija je poslednjih godina uložila više od 10 milijardi dolara u Azerbejdžan.

Kiril Dmitrijev, šef Ruskog fonda za direktna ulaganja, potpisao je važan sporazum sa Agencijom za promociju investicija i izvoza Azerbejdžana koji će pomoći ruskim kompanijama da investiraju i uđu na tržište Azerbejdžana, kao i da azerbejdžanske kompanije aktivnije uđu na rusko tržište. 

Poseta Vladimira Putina Bakuu je potvrdila da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju bez obzira na situaciju u regionu, jer su mir i ekonomski razvoj na Kavkazu nemogući bez Moskve. 

image