Rusija

Putin stigao u Beslan: Položio cveće i zapalio sveću u znak sećanja na poginule u napadu na školu

Predsednik Ruske Federacije danas je prvi put posetio školu u kojoj se 2004. godine dogodio teroristički napad
Putin stigao u Beslan: Položio cveće i zapalio sveću u znak sećanja na poginule u napadu na školu© Kremlin.ru/Владимир Астапкович, РИА «Новости

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas školu Broj 1 u gradu Beslanu, u Severnoj Osetiji, gde se pre 20 godina, 1. septembra, dogodio poznati teroristički napad koji je potresao celu zemlju.

U tom napadu su ubijene 334 osobe, uključujući 186 dece, deset oficira i devet ljudi iz spasilačke službe i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsednik Rusije danas je prvi put posetio ovu školu. Putinu su bili pokazani portreti osoba koje su izgubile život u tragičnom događaju u sportskoj sali škole, u koju su teroristi te 2004. zatvorili taoce. 

Danas se u ovoj zgradi nalazi međunarodni kulturno-patriotski centar za prevenciju terorizma, a u sali u kojoj su taoci nekoliko dana bili zatvoreni pravoslavni krst, kod kojeg posetioci pale sveće i ostavljaju cveće i igračke. 

Po dolasku u školu, predsednik Rusije je, takođe, zapalio sveću i položio cveće u znak sećanja na tragično poginule.

Ranije tokom dana, odmah po dolasku u Beslan, Putin je posetio i groblje "Grad anđela" i položio cveće na spomenik žrtvama terorističkog napada i palim borcima specijalnih jedinica "Alfa" i "Vimpel" koji su poginuli u jurišu na školu te 2004. godine.

U terorističkom napadu na školu u Beslanu učestvovali su teroristi sa vojnim iskustvom. Većina napadača su bili poznati službama bezbednosti od ranije, dok je vođa bande Ruslan Hučbarov bio na poternici zbog ubistva. U napadu su ukupno učestvovale 32 osobe.

Teroristi su zarobili ukupno 1.128 ljudi, uključujući i decu, i držali taoce u školskoj sali tri dana bez hrane i vode. Teroristi su većinu talaca zatvorili u školskoj sportskoj sali, koja je odmah bila minirana. Postavljeno je 15 povezanih improvizovanih eksplozivnih naprava. Desetak talaca je streljano da bi se ostali zastrašili.

Da bi oslobodili taoce, u Beslan su odmah bile poslate jedinice Centra za posebne namene FSB-a Rusije i formiran je operativni štab. Ipak, o puštanju dece teroristi nisu hteli ni da razgovaraju.

Međutim, 2. septembra desilo se čudo: teroristi su pristali da u školsku zgradu puste bivšeg predsednika Ingušetije Ruslana Auševa, sa kojim je kasnije izašlo 26 talaca.

Nakon nekog vremena, specijalci su započeli juriš. Mnogi taoci su kasnije rekli da su neki od oficira poginuli štiteći ljude, pokrivajući ih svojim telima.

image