Rusija

Ruska ambasada: London priznao umešanost u planiranje napada na Kursku oblast

Rusija najoštrije osuđuje izjave britanskog ministra odbrane Džona Hilija u britanskoj štampi gde je pokušao da opravda podršku Velike Britanije Ukrajini u stvaranju tenzija i podržao zločinačke avanture kijevskog režima na ruskoj granici, poručuju iz ruskog diplomatskog predstavništva
Ruska ambasada: London priznao umešanost u planiranje napada na Kursku oblast© Tanjug/Joerg Carstensen/dpa via AP

Britanski ministar odbrane Džon Hili je potvrdio da je London umešan u planiranje ukrajinskog prodora u Kursku oblast i druge akcije kijevskog režima koje donose tenzije, ocenili su u ruskoj ambasadi u Velikoj Britaniji, komentarišući izjavu britanskog zvaničnika koji je pokušao da opravda postupke ukrajinske vojske.

Ministar je nespretno pokušao da opravda podršku Londona u kontekstu sve veće napetosti u svetu, ali njegove izjave su u potpunosti licemerne, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

"Upravo je njegova zemlja – a ako se osvrnemo na nekoliko decenija unazad, onda i njegova partija – uložila mnogo napora da situacija u mnogim regionima sveta dostigne tačku ključanja. Ovo se u potpunosti odnosi i na ukrajinsku krizu, kako sa stanovišta aktivnog učešća Londona u njenom podsticanju, tako i u kasnijem sprečavanju mirovnih pregovora", poručuju iz ambasade.

Javnim odobravanjem zločinačke avanture Kijeva u Kurskoj oblasti, aktuelne britanske vlasti, kao i njihovi konzervativni prethodnici, odobravaju eskalaciju koju podstiče kijevski režim, a to naglo povećava rizike, ocenili su u ruskoj ambasadi.

"London nije sramota od apsurdnog pozivanja na čl. 51 Povelje UN kako bi opravdao otimačinu, pljačku, uzimanje talaca i uništavanje civilne imovine čime se ukrajinska vojska bavi", navodi se u saopštenju.

Izjave britanskog ministra o "ponosu" zbog britanske podrške Ukrajini su duboko nemoralne – pre svega u odnosu na civile u ruskim regionima, protiv kojih kijevski režim koristi upravo ono oružje koje je Lonodon poslao Kijevu, a čime se šef resora odbrane toliko ponosi, ocenili su u ruskom diplomatskom predstavništvu.

S druge strane, dodaju iz ambasade, izjave Hilija su nemoralne i u odnosu na žrtve nacizma – očigledna upotreba SS simbola od strane ukrajinskih "primalaca" britanske vojne pomoći govori sama za sebe.

Ovakvim tezama London je priznao svoju umešanost u planiranje ukrajinskog napada u Kurskoj oblasti, ali toliko hvaljeni britanski "čelendžeri", kao i ostala zapadna oprema koja se isporučuje Oružanim snagama Ukrajine, uspešno gore i pre ili kasnije će svi biti spaljeni, poručuju iz ruske ambasade.

Pritom, kako se u saopštenju navodi, izjave britanskog ministra o navodim uspesima ukrajinske vojske nemaju veze sa istinom.

"Tempo kojim ruska vojska oslobađa Donbas pokazuje da avantura Kijeva nije uticala na tok Specijalne vojne operacije. A snimci uništene i zaplenjene zapadne opreme u Kurskoj oblasti jasno pokazuju kako se situacija za Oružane snage Ukrajine odvija 'na terenu' i da ne liči na pobedonosne izveštaje ukrajinskih političara i samoproglašenih britanskih stručnjaka", navodi se u saopštenju.

Rusija je sigurna da mnogi Britanci shvataju da je politika njihovog vojno-političkog rukovodstva nedosledna, jer, umesto da rešavaju goruće probleme u sopstvenoj zemlji, nastavljaju da spekulišu o pretnjama koje navodno dolaze iz Rusije i nastoje da produže ukrajinsku krizu.

image