Rusija

Premijer Državnog saveta Kine doputovao u Rusiju: Slede sastanci sa Mišustinom i Putinom

Li Ćijang je posetio Rusiju na poziv ruskog premijera, a očekuje se da će tokom boravka u Moskvi razmatrati proširenje saradnje u energetici, automobilskoj industriji i drugim oblastima

Premijer Državnog saveta Narodne Republike Kine Li Ćijang doputovao je u zvaničnu posetu Rusiji, gde će se sastati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Avion kineskog premijera je sleteo na vladinom terminalu aerodroma "Vnukovo", gde su podignute ruska i kineska zastava i izvedene himne obeju država. Li Ćijanga su dočekali zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko, ruski ambasador u Kini Igor Morgulov i drugi zvaničnici.

Li Ćijang je posetio Rusiju na poziv ruskog premijera Mišustina. Očekuje se da će tokom posete razgovarati o izgledima za razvoj sveobuhvatnog partnerstva, da će razmatrati proširenje saradnje u energetici, automobilskoj industriji i drugim oblastima. Očekuje se i potpisivanje nekoliko međuvladinih i međuresornih dokumenata.

Poseta Li Đijanga Rusiji se odvija u godini kada Moskva i Peking obeležavaju 75 godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih veza i trajaće do 22. avgusta.

Kako je napomenula portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, kinesko-ruske odnose karakteriše zdrav i stabilan razvoj koji ne podleže stranom mešanju. Ona je istakla da sastanci zvaničnika na različitim nivoima igraju važnu ulogu "u promovisanju pragmatične, kulturne i humanitarne saradnje" Kine i Rusije.

image