Rusija

Putin doputovao u Grozni: Grupa čečenskih dobrovoljaca uskoro u zoni SVO (VIDEO)

Na aerodromu u Groznom dočekao ga je Ramzan Kadirov

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je večeras u Čečeniju, a na aerodromu u Groznom predsednika je dočekao šef države Ramzan Kadirov.

"Planiran je bogat program u okviru posete", naveo je Kadirov na svom telegram kanalu i naglasio da se čečenski narod raduje dolasku Putina.

Kadirov je napomenuo da ruski predsednik nije bio u regionu od 2011. godine, ali da zna za sve što se dešava u Čečeniji.

"Stvarno, nije dugo dolazio, 13 godina je mnogo vremena za nas", rekao je Kadirov ali je naglasio da je predsednik Ruske Federacije je sve ovo vreme "kontrolisao" razvoj Čečenije.

On sve zna, on ima dobro pamćenje, kada postavi pitanje o republici, izgubiš se, zbuniš se, ne znam, ali on zna, objasnio je Kadirov.

Putin je prvo obišao grob prvog predsednika republike, Heroja Rusije Ahmata-Hadži Kadirova.

Ahmat-Hadži Kadirov je sahranjen u svom rodnom selu u Kurčalojevskom okrugu u  Čečeniji, koje se sada zove Ahmat-Jurt. Putin je položio cveće i odao počast prvom predsedniku Čečenije.

Ruski lider je rekao da mu je prvi predsednik Čečenije bio prijatelj i hrabar čovek koji je učinio mnogo za čečenski narod.

"Bio je moj prijatelj... veoma pristojan, odan čovek, odan svojoj maloj domovini, svojoj velikoj otadžbini i, naravno, pravi borac", rekao je Putin o Ahmatu-Hadžiju Kadirovu.

Ahmat-Hadži Kadirov je preminuo 9. maja 2004. nakon terorističkog napada na stadionu "Dinamo" u Groznom. Putin mu je 10. maja 2004. ukazom posthumno dodelio titulu Heroja Rusije. Na teritoriji groblja čitanje Kurana odvija se danonoćno i neprekidno.

Rukom lideru je u Čečeniji potom je prikazano zaplenjeno oružje iz zone SVO, a Kadirov je Putinu pokazao ruski Univerzitet specijalnih snaga, nazvan po predsedniku.

Šef Čečenije je napomenuo da je od početka SVO ovde obučeno više od 47 hiljada vojnika, uključujući dobrovoljce. Putin se sastao sa dobrovoljcima koji prolaze obuku na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga i uskoro će otići u zonu SVO.

"Sledeća grupa dobrovoljaca narednih dana će, posle obuke na Univerzitetu specijalnih snaga, otići u zonu specijalne operacije", rekao je Ramzan Kadirov.

Putin je na sastanku sa dobrovoljcima poručio da su zajednička ljubav prema otadžbini i moralni temelj u svakom trenutku ujedinjavali sve narode Rusije.

"Uvek, u svakom trenutku, uprkos činjenici da je naša zemlja složena, multikonfesionalna, multinacionalna, svi narodi Rusije su uvek imali nešto zajedničko – naše moralno utemeljenje i ljubav prema otadžbini, poštovanje prema starijima, poštovanje naše istorije i naše vere", poručio je predsednik Putin.

Predsednik Rusije postao je danas, tokom posete novoj džamiji proroka Ise u Groznom, počasni građanin Čečenije. Plaketu i sertifikat su predsedniku uručili Kadirov i muftija Čečenije Salah Nežijev.

Ruski lider je domaćinima poklonio ručno rađen Kuran u dragocenom povezu.

Putin je ranije tokom dana posetio još dva regiona Severnog Kavkaza – Kabardino-Balkariju i Severnu Osetiju.

image