Rusija

Zaharova: Berlin ne želi da otkrije prave naručioce terorističkog napada na "Severni tok"

Nemačka strana je skoro dve godine na sve zahteve ruskih nadležnih organa u vezi sa sabotažom "Severnog toka" odgovarala isključivo praznim izgovorima i odgovorima koji ne sadrže nikakve konkretne podatke, rekla je Marija Zaharova
Zaharova: Berlin ne želi da otkrije prave naručioce terorističkog napada na "Severni tok"www.globallookpress.com © Danish Defence/Keystone Press Agency

Berlin u potpunoj tajnosti vodi istragu terorističkog napada na "Severni tok", jer ne želi da identifikuje prave naručioce zločina, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

Na ovaj način je prokomentarisala izjavu zvaničnog predstavnika nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Sebastijana Fišera koji je rekao da Berlin navodno razmenjuje sa Rusijom određene informacije o terorističkim napadima na gasovode "Severni tok 1" i "Severni tok 2".

Berlin je ovakvom tvrdnjom pokušao da dovede u sumnju validnost tvrdnji koje je Moskva iznela protiv nemačkih vlasti u vezi sa njihovim odbijanjem da sarađuju u istrazi eksplozija na gasovodima koji su dopremali ruski gas u Evropu.

"Pomenute reči gospodina Fišera su potpuno neistinite", naglasila je Zaharova.

Nemačka strana je skoro dve godine na sve zahteve ruskih nadležnih organa u vezi sa sabotažom "Severnog toka" odgovarala isključivo praznim izgovorima i odgovorima koji ne sadrže nikakve konkretne podatke, rekla je Zaharova.

"Ovo nije prvi put da Berlin pokušava da javnosti i svetskoj diplomatskoj zajednici 'proda' ovo birokratsko odugovlačenje kako bi se pokazao kao neko ko ispunjava svoje međunarodno pravne obaveze", navela je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Rusija insistira da se održavaju zvanične bilateralne konsultacije u skladu sa važećim propisima propisanim u konvencijama UN protiv terorizma, naglasila je ona.

"Izjava Fišera samo pojačava naše sumnje u nameru Berlina da prikrije istragu, koja se vodi u potpunoj tajnosti i onemogućava da se dođe do pravih naručilaca napada na najveći transevropski energetski infrastrukturni objekat koji najviše značio samoj Nemačkoj", zaključila je Zaharova.

image