Partnerstvo Rusije i Kine za pravedniji svetski poredak: ŠOS i BRIKS od ključnog značaja

Značaj ŠOS-a i BRIKS-a je posebno istaknut u zajedničkom saopštenju nakon 29. redovnog sastanka šefova ruske i kineske vlade

Kina i Rusija će nastaviti da unapređuju i jačaju saradnju u okviru asocijacija kao što su ŠOS i BRIKS, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon 29. redovnog sastanka šefova vlada dve zemlje.

"Tokom ruskog predsedavanja BRIKS-om, strane će nastaviti da promovišu praktičnu saradnju u trgovinsko-ekonomskoj sferi, uključujući i pitanja multilateralnog trgovinskog regulisanja, promovišu održivi razvoj, obezbede bezbednost globalne proizvodnje i lanaca snabdevanja i jačaju interakciju specijalnih ekonomske zone", navodi se u dokumentu.

Pored toga, zemlje planiraju razvoj digitalne trgovinske razmene, kao i jačanje saradnje u okviru BRIKS Partnerstva o novoj industrijskoj revoluciji.

Moskva i Peking su se takođe dogovorile da promovišu saradnju u oblasti očuvanja životne sredine, a nastaviće i da razvijaju interakciju u okviru kontakt grupe BRIKS-a o klimatskim promenama i održivom razvoju.

Osim toga, Rusija i Kina će zajedno uložiti napore u cilju jačanja ŠOS-a kao jednog od stubova pravednog multipolarnog svetskog poretka u nastajanju.

U saopštenju se ističe da će uloga te organizacije u osiguranju bezbednosti i održivog ekonomskog rasta u regionu, kao i u razvoju kulturnih i humanitarnih veza u prostoru ŠOS-a, nastaviti da raste, navodi se u saopštenju.

Vlade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine istakle su da pojedine zemlje pokušavaju da iskoriste takozvani "poredak zasnovan na pravilima" kako bi zadržale sopstvene privilegije, da zadiru u suverenitet drugih naroda, mešaju se u njihove unutrašnje stvari, suzbijaju njihov ekonomski rast i tehnoločki razvoj i ometaju kolektivni uspon tržišta zemalja u razvoju.

Dve zemlje nameravaju da prodube svoje partnerstvo u oblasti nuklearne energije.

Rusija je ponovila da se pridržava principa "jedne Kine".