Od Petra Prvog do Nikolaja Romanova i Putina: Dan Državne zastave Ruske Federacije (VIDEO)

Rusija zvanično slavi Dan zastave od 1994. godine ali ruska trobojka se koristi već tri stotine godina. Do 19. veka bila je prvenstveno deo pomorske kulture, ali je Petar Prvi proglasio državnom

Ruska trobojka poznata je svuda u svetu i služila je kao inspiracija za druge slovenske zemlje koje su nakon oslobođenja birale boje za svoje nacionalne zastave. Bela, plava i crvena boja postale su simbol panslavizma i slobode.

Rusija zvanično slavi Dan zastave od 1994. godine kada je stupio na snagu ukaz bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina. Trobojka je prvi put zvanično podignuta iznad Bele kuće u Moskvi 22. avgusta 1991. godine, zamenivši crvenu sa srpom i čekićem. Istog dana, na hitnoj sednici Vrhovnog saveta RSFSR, usvojena je rezolucija da se belo-plavo-crvena trobojnica smatra nacionalnom zastavom Rusije.

Iako se belo-plavo-crvena zastava koristi više od 300 godina, ne postoji zvanično tumačenje boja, ali je najčešći sledeći simbolički opis:

"Bela boja simbolizuje čistoću, nezavisnost i mir. Plava je boja vere, odanosti i pravde (takođe podseća na plavu boju haljine Bogorodice, koja se smatra simbolom Rusije). Crvena je simbol hrabrosti, snage i hrabrosti, služeći kao podsetnik na sunarodnike koji su dali svoje živote u interesu zaštite otadžbine."

Svake godine, 22. avgusta, Rusi – kako u Rusiji, tako i u dijaspori – slave ovaj državni praznik. Ove godine su najaktivniji Rusi na Kipru, koji su prošetali ulicama Nikozije sa zastavom drugom 54 metra. 

Od Petra Prvog do Vladimira Putina

Ruska zastava stvorena je zajedno sa prvim ruskim ratnim brodovima i do 19. veka bila je prvenstveno deo pomorske kulture. Početak upotrebe ruske belo-plavo-crvene zastave na kopnu povezan je sa geografskim otkrićima ruskih moreplovaca.

Sve do 19. veka, ruski mornari su na obalama pripojene zemlje podizali spomen krst. Ali 1806. godine pojavila se nova tradicija. Ruska ekspedicija istražila je obalu Južnog Sahalina i podigla dve zastave na obali. Andrejeva zastava slavila je zasluge mornarice, državna belo-plavo-crvena zastava – novi posed Rusije.

Na bokovima čizme Petra I bile su naslikane bele, plave i crvene pruge. A 1693. godine, odred Petrovih malih brodova otputovao je na Solovetska ostrva pod zastavom jednakih horizontalnih belih, plavih i crvenih pruga.

Širenje državne belo-plavo-crvene zastave usporeno je 1858. godine, kada je Odeljenje za oružje Heraldičkog odeljenja senata preuzelo inicijativu za promenu ruske državne zastave.

Za skoro vek i po, zastava Rusije se mnogo puta menjala. U novembru 1990. vladina komisija za razvoj novog državnog simbola rešila je problem zastave brzo i bez ikakvih kontroverzi: Rusija je koristila belo-plavo-crvenu zastavu više od 300 godina istorije i ova zastava je brzo bila vraćena u upotrebu.

25. decembra 2000. godine, uoči novog veka i novog milenijuma, usvojen je Savezni ustavni zakon "O državnoj zastavi Ruske Federacije". Zakon određuje pravni status i pravila korišćenja ruske zastave.

Državna zastava Ruske Federacije je pravougaona ploča, od tri jednake horizontalne trake: gornja je bela, srednja je plava i donja je crvena.  Odnos dužine i širine zastave je 2:3.

Čestitke stižu i iz kosmosa 

Rusija ima lepu tradiciju da kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici čestitaju sugrađanima državne praznike.

Dan zastave nije izuzetak. 

Kosmonauti Roskosmosa Oleg Kononenko, Nikolaj Čub i Aleksandar Grebjonkin čestitali su Dan ruske zastave sa Međunarodne svemirske stanice. Nikolaj Čub je primetio da ih zastava na MSS podseća na njihov dom, gde nedostaju voljenima.

"Naša zastava predstavlja jedinstvo naroda koji nastanjuju Rusiju, našu želju za duhovnošću i snagu zahvaljujući kojoj Rusija održava svoj suverenitet. Za nas, kosmonaute, zastava na stanici je i podsetnik na našu rodnu Zemlju, gde je naša porodica. čekaju nas prijatelji, gde rade hiljade specijalista, zahvaljujući kojima smo uspeli da odemo na orbitu Zemlje", dodao je on.

Dan zastave se naveliko slavi po celoj zemlji – od koncerta na Crvenom Trgu do humanitarnih projekata. Prema istraživanju VCIOM sprovedenom u avgustu 2023. godine, trijada državnih simbola – grb, zastava i himna – izazivaju uzvišena osećanja među Rusima. Čak 72 odsto anketiranih Rusa oseća ponos i divljenje zbog himne Ruske Federacije, a 68 posto i 64 odsto zastave i grba.