Rusija

FSB pokrenula krivični postupak protiv stranih novinara: Ilegalno prešli u Kursku oblast

Krivični postupak pokrenut je protiv američkog novinara Nika Patona Volša i ukrajinskih novinara Olesje Borovik i Dajane Bucko jer su sa teritorije Ruske Federacije snimali reportaže za zločinački kijevski režim
FSB pokrenula krivični postupak protiv stranih novinara: Ilegalno prešli u Kursku oblastGetty © Dominic Chiu/SOPA Images/LightRocket

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula je istragu i krivične postupke protiv stranih novinara koji su ilegalno prešli državnu granicu Ruske Federacije i snimali reportaže iz Sudže u Kurskoj oblasti.

Krivični postupak pokrenut je protiv američkog novinara Nika Patona Volša i ukrajinskih novinara Olesje Borovik i Dajane Bucko, navodi se u saopštenju ruske službe.

"U bliskoj budućnosti biće stavljeni na međunarodnu poternicu", dodali su u FSB-u.

Nešto ranije je iz istog razloga pokrenut krivični postupak protiv italijanskih novinara Simonija Trainija i Stefanije Batistini.

Kako se u saopštenju napominje, ovakav prekršaj predviđa kaznu u vidu zatvora do pet godina.

Nešto ranije je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na raport pozvana otpravnik poslova SAD u Rusiji Stefani Holms kojoj je tom prilikom izražen protest zbog provokativnih akcija američkih reportera koji su, ilegalno prešavši državnu granicu, snimali propagande materijale za zločinački kijevski režim.

image