Upoznajte "kvadrigu": Prvi robotizovani samohodni minobacač

U borbenom kompletu "kvadrige" nalazi se 16 minobacačkih granata, što omogućava više udara pre dopune municije

Na forumu naoružanja i vojne opreme "Armija 2024", koji je održan u Moskvi protekle nedelje, predstavljen je veliki broj modularnih robotizovanih platformi, odnosno besposadnih zemaljskih vozila različitih namena, koja dobijaju sve veći značaj na savremenom bojnom polju.

Jedno od njih je i daljinski upravljani samohodni minobacač "kvadriga", nazvan po istoimenom robotizobanom vozilu, na koje je postavljen minobacač 2B11 kalibra 120 mm. Glavni cilj integracije artiljerijskog oruđa na besposadno vozilo je povećanje borbene efikasnosti i vatrene moći manjih jedinica, uz istovremeno obezbeđivanje mobilnosti i prikrivenosti, čime se čuva život operatera.

Naoružana verzija "kvadrige" moći će uništava neprijateljsku živu silu, vozila i utvrđenja, a pored daljinskog, operateri imaju i mogućnost upravljanja vozilom na klasičan način.

Što se tiče vatrene moći, minobacač 2B11 ima domet dejstva od 7 km, kada se koristi standardna nevođena municija i može ispaljivati do 10 mina u minuti. U borbenom kompletu "kvadrige" nalazi se 16 minobacačkih granata, što omogućava više udara pre dopune municije, a nosivost vozila je povećana kako bi moglo da izdrži opterećenje od municije i dodatne opreme neophodne za borbena dejstva.

Sama šasija, u konfiguraciji 4h4, dizajnirana je da se kreće po surovom terenu i pritom zadrži stabilnost u borbenim uslovima. Prelazak iz marševskog u borbeni položaj, i obrnuto, traje dva minuta, a vozilo može preći ukupno 800 km pre dopune baterije.

Maksimalna brzina mu je 30 km/č, što mu uz nizak nivo buke omogućava da tokom kretanja između različitih vatrenih položaja ostane gotovo neprimetan i doprinosi faktoru iznenađenja tokom napada.

Dodatna prednost "kvadrige" je to što može koristiti laserski vođenu municiju u kalibru 120 mm KM-8 "gran" dizajniranu za olučene i glatkocevne minobacače. KM-8 koristi aktivno lasersko navođenje i njime se mogu gađati stacionirane i pokretne mete.

Minimalni domet paljbe je oko 1,5 km, dok je maksimalni devet km, što dodatno povećava borbeni potencijal robotizovane platforme.