Rusija

Antonov: Putin doneo odluku o Kurskoj oblasti - Kijev čeka surova kazna

Ambasador Rusije u SAD potvrdio da je predsednik Rusije pripremio oštar odgovor za napad na Kursku oblast
Antonov: Putin doneo odluku o Kurskoj oblasti - Kijev čeka surova kazna© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je danas novinarima da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku o tome kako će odgovoriti na napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast, javljaju RIA Novosti.

"Iskreno vam kažem da je predsednik doneo odluku. Čvrsto sam uveren da će svi biti najsurovije kažnjeni za ono što se dogodilo u Kurskoj oblasti", rekao je ambasador.

On je istakao da nema sumnje da će svi vojnici koji su napali Kursku oblast biti ne samo istisnuti sa ruske teritorije, već i eliminisani, kao i da nema govora o tome da će Ukrajinci uspeti da na ruskoj teritoriji stvore nekakvu tampon zonu. Takođe, izrazio je čvrstu uverenost da napad nije mogao da bude izveden bez odobrenja sa Zapada.

"Čvrsto sam ubeđen da se u Kijevu ništa ne radi bez zelenog svetla njihovih gospodara. Pritom, koliko je samo savetnika oko (Vladimira) Zelenskog, kakva je obaveštajna moć data režimu Zelenskog, tako da govoriti da oni ništa ne znaju... Oni se jednostavno ne bi usudili ni prstom da maknu, da mitraljez ili pušku usmere u našem pravcu da nemaju za to dozvolu Vašingtona. Ili su barem ubeđeni da će zapadne zemlje podržati bilo koju njihovu akciju", objasnio je ambasador.

Na pitanje novinara da li je sa američkim kolegama razgovarao o napadu na Kursku oblast, Antonov je kratko prokomentarisao:

"Ne, mislim da nema o čemu da se razgovara (sa njima). Amerikanci su znali (za napad), ništa se ne dešava bez njihovog saznanja".

Kako je pojasnio, ukoliko bi to hteli, Amerikanci bi vrlo lako mogli da zaustave to što radi kijevski režim, ali oni smatraju "da treba nastaviti".

"Sadašnja (američka) administracija se ponaša kao osoba, koja, s jedne strane, nudi, pruža ruku, a s druge strane drži bodež iza leđa", ocenio je ruski diplomata.

Podsetimo, 6. avgusta ukrajinske snage poslale su više hiljada jedinica u Kursku oblast, jednu od pograničnih oblasti Rusije.

Od tada se u ovoj oblasti vode bitke, a glavni cilj ruske strane je da se protivničke snage proteraju sa ruske teritorije.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane od 22. avgusta, ukrajinska armija izgubila je na Kurskom pravcu više od 4.700 vojnika.

Kako je rekao predsednik Putin, iza napada stoji Zapad.

Iz oblasti je zbog opasne situacije evakuisano više od 120.000 ljudi.  

image