Rusija

Novi napad Kijeva na Kursku nuklearku; Zaharova: Čin nuklearnog terorizma

Napad je pokušan dronom kamikazom, koji je uspešno oboren, javljaju ruski mediji
Novi napad Kijeva na Kursku nuklearku; Zaharova: Čin nuklearnog terorizmawww.globallookpress.com © Concern Rosenergoatom

Kijevski režim noćas je pokušao da izvede napad dronom po nuklearci u gradu Kurčatovu, u Kurskoj oblast, otkrio je za TASS neimenovani izvor iz bezbednosnih organa.

"Možemo sa sigurnošću da konstatujemo da su Oružane snage Ukrajine krenule putem nuklearnog terorizma, izabravši nuklearnu elektranu Kurčatov u Kurskoj oblasti kao metu za svoje napade", ocenio je sagovornik.

Kako prenosi TASS, ruske snage su uspele da obore dron kamikazu, kojim su Ukrajinci pokušali da izvedu napad na nuklearku.

On je zatim pronađen nedaleko od skladišta u kojem se čuva iskorišćeno nuklearno gorivo. 

U međuvremenu, oglasili su se i iz "Rosenergoatoma". Kako je saopšteno, nuklearka radi normalno. Ipak, četvrti energetski blok biće isključen 25. avgusta zbog, kako se navodi, ranije najavljenih popravki. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je da je napad na nuklearku od noćas akt nuklearnog terorizma, koji zahteva momentalnu reakciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Podsetimo, ukrajinske snage već duže vreme izvode napade na nuklearne objekte. Meta njihovih napada do sada je pretežno bila Zaporoška nuklearka, inače, najveći nuklearni objekat u Evropi. Ipak, odnedavno, meta je postala i Kurska nuklearna elektrana.

Jedan od komandanata "Ahmata", čije se jedinice bore u Kurskoj oblasti nakon prodora Ukrajinaca od 6. avgusta, rekao je da je Kijev planirao da zauzme nuklearku. To je, prema njegovim rečima, bio jedan od ciljeva napada na ovu oblast, nakon čega su Ukrajinci planirali da pregovaraju sa Rusima, nadajući se da će biti u boljoj poziciji.

image