Rusija

Antonov: Nove sankcije SAD prema Rusiji su nepromišljene, štetne i zaoštravaju krizu

Učinićemo sve da se naši građani osećaju smireno i da se ne osvrću na američke napade, naveo je ambasador Rusije u Vašingtonu
Antonov: Nove sankcije SAD prema Rusiji su nepromišljene, štetne i zaoštravaju krizu© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Nove sankcije koje su SAD uvele prema ruskim kompanijama i pojedincima su "nepromišljene", štetne i zaoštravaju krizu, izjavio je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Antonov je ocenio da se neefikasne američke sankcije prema Rusiji umnožavaju u, kako je naveo, "kontekstu uzavrele predizborne kampanje" u SAD, prenose RIA Novosti.

Ruski ambasador je dodao da sankcije Vašingtona štete ne samo američkim potrošačima, već i američkim partnerima u trećim zemljama.

On je takođe pozvao na napuštanje dolara u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu radi stvaranja ekonomske nezavisnosti.

Prema rečima Antonova, Rusi su "ravnodušni" prema pokušajima američkih vlasti da, kako je naveo, "kazne ruski narod".

"Učinićemo sve da se naši građani osećaju smireno i da se ne osvrću na američke napade", naveo je Antonov.

SAD su u petak uvele nove sankcije prema 400 entiteta i pojedinaca u Rusiji, Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog, kako je navedeno, njihove podrške Moskvi u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

image