Rusija

Detaljno ispitani optuženi za pokušaj ubistva glavne urednice RT Simonjan i novinarke Sobčak

Sredinom jula prošle godine, Federalna služba bezvrednosti Rusije (FSB) i policija otkrile su da ukrajinske specijalne službe pripremaju ubistva Margarite Simonjan i Ksenije Sobčak
Detaljno ispitani optuženi za pokušaj ubistva glavne urednice RT Simonjan i novinarke Sobčakwww.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Istražni organi ispitali su optužene za pripremanje pokušaja ubistva glavne urednice RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarite Simonjan i ruske novinarke Ksenije Sobčak.

Ispitana su sva prethodno saslušana lica, kako bi se ustanovile sve bitne protivrečnosti u njihovom iskazu.

Podsetimo, sredinom jula prošle godine, Federalna služba bezvrednosti Rusije (FSB) i policija su otkrile da ukrajinske specijalne službe pripremaju ubistva Margarite Simonjan i Ksenije Sobčak.

Tada su u Moskvi i Rjazanskoj oblasti privedeni neonacisti iz grupe "Paragraf-88" koji su izviđali radna mesta i adrese stanovanja dveju ruskih medijskih ličnosti. Oduzeta im je automatska puška "kalašnjikov" sa patronama, gumene palice, noževi, bokseri i lisice.

Napadači su potvrdili da su pripremali atentate po instrukcijama Službe bezbednosti Ukrajine i da im je obećana nagrada od 1,5 miliona rubalja za svako ubistvo.

Ukupno je uhapšeno osmoro optuženih.

Margarita Simonjan se obratila nakon što su ruske bezbednosne službe sprečile atentat na nju.

"Znam da su ti ljudi već uhapšeni. Meni je žao što osamnaestogodišnji momak, čiji video su mi pokazali, bio indoktriniran, ja ne znam šta je on čitao, šta je gledao, ko je sa njim razgovarao, ko je njemu pomutio um, pa je odjednom odlučio da je briga o sopstvenom narodu kompatibilna sa uzimanjem novca od Ukrajine i ukrajinskih službi za uništavanje izvora društvenog mnjenja svoje zemlje", rekla je ona.

image