Rusija

Ispred francuske ambasade u Moskvi održan miran protest podrške uhapšenom Durovu

Ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskaljkova je istakla da francuske vlasti, umesto da se bore protiv kriminala, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, teže potpunoj kontroli izražavanja mišljenja
Ispred francuske ambasade u Moskvi održan miran protest podrške uhapšenom DurovuGetty © Igor Zubkov

Ispred francuske ambasade u Moskvi je organizovana mirna protesna akcija u znak podrške osnivaču Telegrama i društvene mreže VKontakte Pavela Durova koji je sinoć uhapšen u Francuskoj.

U akciji učestvuje zamenik predsednika Državne dume Vladislav Davankov i pristalice stranke "Novi ljudi".

Davankov je na Telegramu pozvao ljude da dođu ispred ambasade i ostave avione napravljen od papira kako bi izrazili podršku Durovu.

Francuske vlasti, umesto da se bore protiv kriminala, diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava, teže potpunoj kontroli izražavanja mišljenja, ocenila komesar za ljudska prava Tatjana Moskaljkova

"Žele da se uvuku pod pokrivač svakog čoveka", navela je ona i istakla da je pritvor Durova manifestacija dvostrukih standarda u pogledu osnovnih ljudskih prava.

Rukovodilac Lige bezbednog interneta Ruske Federacije Jekaterina Mizulina je naglasila da u su Rusiji potrebni ljudi poput Durova.

"On je naš, ruski genije i za njega se moramo boriti do kraja", navela je Mizulina.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne iz kojih razloga su priveli Durova, ali francuske vlasti do sada nisu prihvatile saradnju po ovom pitanju, rekli su iz diplomatskog predstavništva za RIA Novosti.

Francuska policija je u subotu uveče uhapsila Pavela Durova na aerodromu u Parizu, stavljajući mu na teret niz krivičnih dela, a pre svega odbijanje ove društvene mreže da sarađuje s vlastima. Optužnica protiv Durova biće podignuta u nedelju i uključivaće saučesništvo u krivičnim delima koja se, kako se navodi, vrše uz pomoć Telegrama, kao što su terorizam, trgovina drogom, prevara i pranje novca, uz zaprećenu zatvorsku kaznu do 20 godina.

image