Rusija

Putin: Ruska ekonomija nastavlja da raste, BDP uvećan za 4,6 odsto

Uspešan završetak SVO je glavni uslov za realizovanje dugoročnih razvojnih planova Rusije, ponovio je predsednik Vladimir Putin
Putin: Ruska ekonomija nastavlja da raste, BDP uvećan za 4,6 odsto© Kremlin.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je danas sastanak o ekonomskim pitanjima i tom prilikom istakao da je BDP Rusije za prvih šest meseci porastao za 4,6 odsto.

On je ocenio da ekonomija Rusije raste i ove godine, baš kao i prošle, i predložio da se na današnjem sastanku detaljnije razgovora o tome kako se još više može ojačati ekonomska osnova zemlje, a sve u cilju završetka SVO.

"Uspešan završetak SVO je, kao što sam više puta rekao, glavni, fundamentalni uslov za realizovanje dugoročnih razvojnih planova Rusije", istakao je Putin.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, predsednik Rusije rekao je još sledeće:

"Prema procenama za prvu polovinu godine, obim industrijske proizvodnje porastao je za 4,4 odsto. Potrošačka potražnja je, takođe, i dalje jaka. Za šest meseci promet u maloprodaji je povećan za 8,8 odsto. Pritom, napomenuću da je ovaj rezultat uglavnom ispraćen i rastom plata. Istovremeno, u Rusiji je i dalje rekordno niska nezaposlenost. U junu ona je iznosila 2,4 odsto. Rast privrede i plata pozitivno utiče na budžet. U prvih sedam meseci ove godine (budžetski) prihod se približio brojki od 20 biliona rubalja. To je 36 odsto više nego prošle godine."

Putin je kazao da je stanje u domaćoj industriji, poljoprivredi, sferi usluga stabilno i da preduzeća i radni timovi "rade stabilno, ritmično, vide perspektivu i prave velike planove". 

Ipak, ocenio je da je potrebno pojačati napore kako bi se inflacija spustila.

"Očigledno je da se protiv inflacije treba sistematski boriti, pre svega, povećanjem ponude dobara i usluga kako bi njihov obim odgovarao domaćoj potražnji", rekao je predsednik Rusije. 

Sastanku su prisustvovali premijer Mihail Mišustin, šef predsedničke administracije Anton Vajno, prvi potpredsednik Vlade Denis Manturov, potpredsednik Vlade Dmitrij Grigorenko, zamenik predsednika Vlade Aleksandar Novak, zamenik premijera Marat Husnuljin, zamenika šefa predsedničke administracije Maksim Oreškin, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, ministar finansija Anton Siluanov, i predsednica Centralne banke Elvira Nabiulina.

image