Rusija

Pavel Durov i zapadne slobode: Osnivač Telegrama izvukao deblji kraj

Pavel Durov, koji je pobegao iz rodne zemlje zato što je odbijao da sarađuje sa vlastima, otkrio je granice slobode govora u Francuskoj
Pavel Durov i zapadne slobode: Osnivač Telegrama izvukao deblji krajGetty © Manuel Blondeau - Corbis / Contributor

Francuski zvaničnici krenuli su u akciju sa nalogom za hapšenje koji je izgledao kao da je ispisan na poleđini salvete, kada su shvatili da će osnivač popularne aplikacije Telegram napraviti kolosalnu grešku dolaskom u zemlju, uprkos tome što se njegova kompanija nalazi daleko van domašaja EU u Dubaiju.

Rus Pavel Durov je misteriozno uspeo da dobije francusko državljanstvo 2021. godine, a da nije ni živeo u toj zemlji. Obično je za francusko državljanstvo je potreban dokaz o petogodišnjem boravku i, što je još važnije, dokaz o pet godina plaćanja poreza na dohodak. Umesto toga, Durov je uspeo da brzo dobije državljanstvo zahvaljujući inicijativi francuskog Ministarstva spoljnih poslova koja omogućava naturalizaciju osoba koje doprinose imidžu, prosperitetu i međunarodnim odnosima Francuske.

Niko nije bio u stanju da zapravo artikuliše šta je tačno Durov doprineo Francuskoj osim što je govorio laži o Rusiji i napravio aplikaciju koju su francuski mediji dugo kvalifikovali kao glavni izbor francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovog okruženja od najmanje 2016. godine, piše za RT internešenel kolumnistkinja i politički strateg Rejčel Marsden.

Jednako zbunjujuća je i činjenica da ga samo tri godine kasnije, pravosudni ogranak iste francuske vlade koja mu je dala državljanstvo po kratkom postupku, sada optužuje da je zauzeo previše opušten pristup sadržaju svoje platforme.

"Francuska je duboko posvećena slobodi izražavanja i komunikacije, inovacijama i duhu preduzetništva. Tako će i ostati. U pravnoj državi, slobode se podržavaju u zakonskom okviru, kako na društvenim medijima tako i u stvarnom životu, kako bi se zaštitili građani i poštovala njihova osnovna prava", rekao je predsednik Emanuel Makron i poručio da je do hapšenja Durova došlo u okviru "istrage" i da to "ni na koji način nije politička odluka".

U izveštajima francuske štampe citiraju se anonimni pravosudni izvori bliski slučaju koji tvrde da se aplikacija pretvorila u džinovsku besplatnu pozornicu za raznorazni "ološ": teroriste, trgovce drogom, pedofile.

Nema eksplicitnog pominjanja ljudi koji slučajno imaju mišljenja koja se establišmentu posebno ne dopadaju i o čijem širenju na mreži evropski zvaničnici uvek kukaju i javno prete - Ilon Mask, na primer?

TikTok, u vlasništvu Kine? Pretnja po nacionalnu bezbednost koju Zapad želi da zabrani – osim ako ne predaju SAD upravljanje i pristup podacima korisnika. "Huavej"? Pretnja po nacionalnu bezbednost, uglavnom zbog zato što su prevladali na terenu gde zapadni konkurenti nisu mogli da takmiče. RT i druge platforme povezane sa Rusijom? Pretnja po nacionalnu bezbednost koja nudi alternativne poglede i informacije zvaničnom narativu EU o Ukrajini.

Hapšenje Durova je očigledno bilo dovoljno da podstakne kanadskog osnivača još jedne platforme za slobodu govora, Krisa Pavlovskog iz "Rambla", da zgrabi svoju torbu i zbriše. "Malo kasnim sa ovim, ali iz dobrog razloga – upravo sam bezbedno otišao iz Evrope", napisao je Pavlovski na Iksu. Francuska je zapretila "Ramblu", a sada su prešli crvenu liniju hapšenjem izvršnog direktora "Telegrama" zato što nije cenzurisao sadržaj na svojoj platformi.

Pavlovski je ranije odlučio da direktno geoblokira "Rambl" širom Francuske, umesto da cenzuriše sadržaj koji je od njega tražila francuska vlada – kao na primer RT. Ali Durov je neko vreme pevao melodiju koju je Zapad zaista voleo, o tome kako je ruska vlada na njega vršila pritisak da kontroliše sadržaj i pristupi podacima korisnika i kako ih je on herojski odbio.

Njegov progon u Rusiji bio je takav da tamo nikada nije uhapšen ili optužen za bilo šta, a Telegram je i dalje operativan u Rusiji, dok Durov može slobodno da ide širom sveta predstavljajući se kao profesionalna žrtva svoje domovine. Durov je čak ispoštovao zahteve EU da cenzuriše RT i druge ruske medije.

Nedavno je, pak, došlo do značajnog pomaka. Promenio je ploču i ona nije toliko prijatna za zapadni establišment kada je pre nekoliko meseci u intervjuu sa Takerom Karlsonom rekao da je FBI pokušao da ubedi jednog od njegovih inženjera da u osnovi počne da instalira prijateljski "zadnji ulaz" na aplikaciju i tako omogući obaveštajnim službama lak pristup šifrovanom sadržaju Telegrama. FBI je posebno bio zainteresovan za infiltriranje u grupe koje su se protivile obaveznim vakcinama i kovid merama.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je posle hapšenja Durova da ga je prethodno upozorio da će imati problema u gotovo svakoj zemlji u kojoj ne želi da sarađuje sa vlastima u vezi sa "velikim zločinima". Protivljenje obaveznoj vakcinaciji nije "veliki zločin" ali se Pariz pretvara da jeste kako bi se pozabavio "manjim" stvarima koje oni vide kao pretnju njihovoj moći.

Durov je možda sada na ivici da sazna da bi, uprkos njegovoj antiruskoj retorici, Rusija zapravo mogla da počne da izgleda dobro, naročito kada njegovi drugari odluče da im ga je dosta.

Naravno, nema stvarnog dokaza da sve ima veze sa slobodom govora, ali zapadni establišment ima gadnu naviku da prikriva autoritarnost u oblandu nacionalne bezbednosti ili kriminala. A kada vlasti dobiju pristup ili kontrolu pod izgovorom da žele da smanje ozbiljne zločine, onda imaju pristup apsolutno svemu.

image