Rusija zatražila sednicu SB UN o naoružavanju Kijeva

Moskva smatra da neprestano slanje oružja Ukrajini samo produžava sukob

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o isporuci zapadnog naoružanja Kijevu, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri ovoj svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

"Dajući sebi vremena da se malo opuste u Švajcarskoj, zapadne članice Saveta bezbednosti odlučile su da pokrenu ukrajinsko pitanje u Savetu bezbednosti UN u avgustu i zatražile su sastanak u 15.00 po njujorškom vremenu 28. avgusta. Nismo ostali dužni i zatražili smo sastanak o snabdevanju kijevskog režima zapadnim oružjem u 10.00 po njujorškom vremenu 30. avgusta", rekao je Poljanski.

On je naveo da će se tokom ove sednice dotaći i "drugih aspekata ukrajinske krize i unutrašnje ukrajinske truleži koje su nezgodne za Zapad", napisao je ruski diplomata na Telegramu.

Rusija, naime, smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje i direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaka zapadna isporuka koja sadrži oružje za Kijev postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.