Grosi stigao u Kursku oblast

Tim stručnjaka IAEA doputovao je u Rusiju kako bi procenio kakvo je stanje kod nuklearke u Kurskoj oblasti

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je zajedno sa timom stručnjaka u ruski grad Kurčatov kako bi izvršio nezavisnu procenu situacije kod nuklearke u Kurskoj oblasti.

Kako javljaju mediji, Grosi je, po dolasku, zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na pozivu da obiđe nuklearku. 

"Pre svega, zamolio bih vas da prenesete zahvalnost predsedniku Ruske Federacije na pozivu da posetim nuklearnu elektranu Kursk u ovakvim vanrednim uslovima", rekao je Grosi prilikom posete stanici.

Kurska nuklearka inače je jedna od najvećih u Rusiji. Ona snabdeva električnom energijom 19 oblasti Centralnog federalnog okruga.

Potreba za ekipom IAEA pojavila se nakon ovomesečnog prodora ukrajinskih snaga u Kursku oblast, nakon čega je ruska strana upozorila da bi Ukrajina mogla da izvede provokaciju sa nuklearkom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je poslednjih dana da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu nuklearku u noći između 22. i 23. avgusta. 

Jedan od komandanata "Ahmata" otkrio je da je u planu Ukrajinaca bilo zauzimanje nuklearne elektrane kako bi Kijev kasnije imao bolje izglede tokom budućih pregovora sa Moskvom. 

Ipak, iz Moskve je stigla jasna poruka da su bilo kakvi pregovori sa Kijevom otišli u drugi plan nakon poslednjih dešavanja.