Rusija

Konsultacije nakon Kijeva: Modi razgovarao sa Putinom o poseti Ukrajini

Narendra Modi izjavio je da je zainteresovan da pomogne političko-diplomatskom rešavanju sukoba u Ukrajini, dok je predsednik Rusije izložio ključne stavove Moskve povodom mogućeg rešenja krize
Konsultacije nakon Kijeva: Modi razgovarao sa Putinom o poseti Ukrajini© Kremlin.ru/Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa premijerom Indije Narendrom Modijem koji ga je informisao o svojoj nedavnoj poseti Kijevu i istakao da je zainteresovan da doprinese mogućem političko-diplomatskom rešenju situacije u Ukrajini".

U poruci na Iksu, Modi je napisao da je sa Putinom razgovarao "o merama daljeg jačanja posebnog i privilegovanog strateškog partnerstva" sa Moskvom. I on je potvrdio da je razgovarano o rusko-ukrajinskom sukobu, uz komentar da je sa ruskim liderom "podelio svoje zaključke nakon nedavne posete Ukrajini".

Modi je, podsetimo, u Kijevu bio prošle nedelje, kada se sastao i sa Vladimirom Zelenskim. To je bila prva poseta jednog premijera Indije od kako je Ukrajina devedesetih godina stekla nezavisnost. Malo pre toga, u julu, on je bio i u Moskvi, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom. Tom prilikom, Putin je premijeru Modiju uručio i najviše državno priznanje, orden Sv. Andreja Prvozvanog, a potpisana je i zajednička izjava, u kojoj se ističe da između Rusije i Indije postoji "posebno privilegovano strateško partnerstvo".

Tokom današnjeg telefonskog razgovora, Putin je, prema saopštenju Kremlja, "dao svoju principijelnu ocenu destruktivne politike kijevskih vlasti i njihovih zapadnih pokrovitelja i izložio ključne stavove ruske strane u vezi načina na koje se sukob može rešiti". 

Osim toga, Putin i Modi razgovarali su o praktičnim aspektima postignutih trgovinsko-ekonomskih sporazuma u julu ove godine.

Dve zemlje su potvrdile i da su zadovoljne saradnjom u okviru BRIKS-a, a Modi je ujedno poručio da će učestvovati na predstojećem samitu ovog udruženja u Kazanju u oktobru ove godine.

image