Ruski humor: Dragi Evropljani, pređite na alternativni prevoz (VIDEO)

Rusija se u najnovijem spotu podsmeva Zapadnjacima zbog onoga što ih čeka kao posledica antiruskih sankcija

Dragi Evropljani, prebacite se na alternativne načine prevoza, jer će gorivo biti još skuplje, navodi se u spotu, koji beleži sve više pregleda na društvenim mrežama.

Video spot počinje na jednom parkingu u Evropi 2023. godine. Mladić seda za volan automobila, ali ne može da izađe sa parkinga, jer je rezervoar za gorivo prazan. U kolima ima sena. Uzdahnuvši, on otvara krov, ustaje, podiže uzde i vidi se konj koji vuče vozilo. U isto vreme, drugi čovek bezuspešno pokušava da jaše magarca kojeg na hod pokušava da podstakne omiljenom briselskom metodom štapa i šargarepe.

Spot se završava porukom koja glasi: "Dragi Evropljani, pređite na alternativni prevoz", u najdirektnijem ruskom podsmehu Evropljanima u poslednjih nekoliko nedelja.

Uz sve pokušaje da se Rusija zaustavi i porazi, ona sve više beleži rast prihoda i privrede, tako da je ovo indirektno upozorenje Evropi na inflaciju koja ih očekuje kao i na njihovo učešće u sukobu u Ukrajini, kroz redovne isporuke oružja i slanjem novčane pomoći.

Ruska reklama koja zadirkuje Evropljane objavljena je u trenutku kada se dve strane hvataju u koštac sa cenama nafte i gasa. Rusija je drugi najveći proizvođač sirove nafte posle Saudijske Arabije i član organizacije zemalja proizvođača nafte OPEK+.

Upravo jedan od značajnih uzroka zabrinutosti širom sveta, posebno u Evropi, su rastuće cene gasa i nafte i predstojeća energetska kriza. Veliki deo Evropske unije zavisi od ruskih nafte i gasa.

Embargo na rusku naftu i ograničenje njene cene, stupili su na snagu u EU. Uz ograničenje cene Brisel zabranjuje pretovar ruskog crnog zlata i bilo kakvo posredovanje u trgovini sa trećim zemljama.

"Zapadni saveznici su tražili način da kazne rusku ekonomiju. Nafta je oduvek bila meta na koju je Zapad motrio", rekao je Endru Vilson, ekonomski stručnjak.

Analize pokazuju da će zabrana imati nesagledive finansijske posledice za evropsku privredu.

Poskupljenje nafte povlači i rast cena gasa i struje. Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju.

"U normalnim vremenima, naša proizvodnja električne energije se prilagođava povećanju potražnje, ali ove godine izgleda da nisu na istom nivou i zato treba da prilagodimo neke svoje potrošačke navike", izjavio je Olivije Veran, portparol francuske Vlade.

Sa druge strane, Moskva upozorava – novi potezi Zapada samo destabilizuju evropsko energetsko tržište, ni gasa ni nafte, nema bez tržišnih cena.