Rusija

MSP Rusije poziva IAEA da jasno i objektivno izrazi stav o situaciji sa nuklearnim objektima

Šef IAEA Rafael Grosi juče je potvrdio da je situacija kod Kurske nuklearke ozbiljna i da postoji opasnost od nuklearnog incidenta
MSP Rusije poziva IAEA da jasno i objektivno izrazi stav o situaciji sa nuklearnim objektimaGetty © stock photo/Chris Rogers

Porptarol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da jasnije i objektivnije iskaže svoj stav povodom situacije sa nuklearnim objektima u Rusiji. 

"Mi vidimo i ocenu, i rad ove strukture (IAEA), ali svaki put želimo da ona objektivnije i jasnije izrazi stav, ne u korist naše zemlje, ne u korist potvrđivanja stava Moskve, već u korist činjenica sa jednim konkretnim ciljem: obezbeđivanja bezbednosti i sprečavanje razvoja situacije po katastrofalnom scenariju", rekla je Zaharova povodom jučerašnje posete delegacije IAEA Kurskoj oblasti Rusije.

Kako je objasnila, to je sistemski problem, budući da SAD nastoje da ućutkaju ljude, koji rade u takvim međunarodnim organizacijama, "ne dajući im da govore istinu i da potvrde činjenice".

Rusiju je juče posetio tim stručnjaka IAEA, na čelu sa šefom organizacije Rafaelom Grosijem, koji je ocenio da je situacija kod nuklearne elektrane u mestu Kurčatov ozbiljna. On je upozorio da u Kurskoj nuklearnoj elektrani "sada postoji opasnost od nuklearnog incidenta", nakon čega je istakao da su napadi na bilo koji nuklearni objekat nedopustivi. Kako je rekao, sledeće nedelje će otputovati u Kijev, gde će se sastati sa Vladimirom Zelenskim, sa kojim će razgovarati o situaciji. 

Zaharova je danas potvrdila da ruska strana redovno snabdeva IAEA svim neophodnim dokumentima o stanju nuklearnih objekata u Rusiji u cilju sprečavanja većeg incidenta do kojeg bi mogle dovesti terorističke aktivnosti Kijeva.

Istim povodom oglasio se za "Komersant" i stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov. On je poručio da za sada Rusija neće sazvati vanrednu sednicu IAEA zbog ukrajinskih napada na nuklearke, ali da nije isključeno da bi do toga moglo doći, jer se situacija brzo razvija.

"Nadamo se da će generalni direktor IAEA tokom sastanka u Kijevu sa Vladimirom Zelenskim njemu preneti poruku da su napadi na nuklearna postrojenja neprihvatljivi", rekao je Uljanov. 

Ukrajinske snage već duže vreme izvode napade na nuklearne objekte. Meta njihovih napada do sada je pretežno bila Zaporoška nuklearka, inače, najveći nuklearni objekat u Evropi. Ipak, odnedavno, meta je postala i Kurska nuklearna elektrana.

Jedan od komandanata "Ahmata", čije se jedinice bore u Kurskoj oblasti, nakon prodora Ukrajinaca od 6. avgusta rekao je da je Kijev planirao da zauzme nuklearku. To je, prema njegovim rečima, bio jedan od ciljeva napada na ovu oblast, nakon čega su Ukrajinci planirali da pregovaraju sa Rusima, nadajući se da će biti u boljoj poziciji.

Ipak, do zauzimanja nuklearke još nije došlo. Ona je još uvek pod kontrolom Rusa, zbog čega Ukrajinci napadaju ovaj objekat. Predsednik Rusije Vladimir Putin stoga je pozvao IAEA da poseti ovaj nuklearni objekat i proceni situaciju.

image