Rusija

Koliko HIMARS-a i sistema M270 MLRS je uništeno od početka SVO?

Uprkos činjenici da se radi o impresivnim sistemima, realan broj lansera izbačenih iz stroja je nešto veći od navoda zapadnih medija
Koliko HIMARS-a i sistema M270 MLRS je uništeno od početka SVO?Getty © Ezra Acayan

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je u Sumskoj oblasti uništen još jedan višecevni raketni sistem M142 HIMARS, koji se nalazio u hangaru na otvorenom, a proces uništavanja američkog lansera zabeležen je uz pomoć izviđačkog drona. 

Od početka napada ukrajinske vojske na Kursku oblast, primetno je intenziviranje upotrebe HIMARS-a, kao i njihovih ekvivalenata guseničara M270 MLRS, a ruska vojska je za manje od mesec dana uništila nekoliko pomenutih raketnih sistema američke proizvodnje.

Podsećanja radi, Vašington je još prvog juna 2022. najavile da će Kijevu isporučiti HIMARS-e, zajedno sa vođenim raketama GMLRS iz porodice M31, a prvi sistem stigao je u Ukrajinu 23. juna iste godine. Nešto kasnije pojedine evropske države – Velika Britanija, Norveška, Francuska, Nemačka i Italija – pokrenule su isporuku guseničara M270, odnosno evropske varijante ovih lansera MARS 2, LRU, MLRS-1 i M270B1  Ukrajini.

Pored toga, od sredine oktobra 2023. godine, SAD su počele Ukrajini da isporučuju i taktičke balističke rakete ATACMS.

Prema procenama iz januara 2024, Kijevu je do sada isporučeno 39 HIMARS-a (Nemačka se obavezala na kupovinu još tri sistema za Ukrajinu) i između 16 i 25 M270, a kao što je već poznato u pitanju su raketni sistemi velike mobilnosti koji mogu lansirati širok spektar vođenih i nevođenih raketa, uključujući i pomenute ATACMS.

Oba lansera, a naročito HIMARS, tokom sukoba u Ukrajini zapravo su se pokazali kao veoma efikasno naoružanje, a upravo je zbog visokog nivoa mobilnosti i sposobnosti izbegavanja protivbaterijske vatre uništen relativno mali broj sistema.

Ipak treba naglasiti da i pored dobrih rezultata ostvarenih na bojištu, zapadni mediji svakako pokušavaju da umanje realan broj uništenih/onesposobljenih sistema, što i ne treba da čudi, pa je prema njihovom pisanju do sada uništeno samo dva HIMARS-a, još dva su oštećena i prevezena u SAD na popravku, dok se navodi da ukrajinska vojska nije izgubila nijedan M270.

Šta kažu ruski izvori?

Uprkos činjenici da se radi o impresivnim sistemima, realan broj lansera izbačenih iz stroja je nešto veći od navoda zapadnih medija i sajtova poput "Oriksa", koji se bavi praćenjem gubitaka opreme u Specijalnoj vojnoj operaciji. 

U tekstu će biti navedeni samo slučajevi (potencijalnog) uništavanja ovih sistema, zabeleženi kamerama izviđačkih bespilotnih letelica. 

Pođimo od HIMARS-a.

Naime, na brojnim ruskim telegram kanalima specijalizovanim za vojne teme, kao i na sajtu "Lost armor", koji se, između ostalog, bavi gubicima ukrajinske tehnike, može pronaći podatak da je prvi HIMARS uništen 17. jula 2022. godine, na nepoznatoj lokaciji u DNR.

Ovaj slučaj je dugo osporavan zbog lošeg kvaliteta snimka i fotografija. Međutim, njihovim kasnijim poređenjem sa drugim prikazima HIMARS-a iz ptičije perspektive ustanovljeno je da se zaista radi o višecevnom sistemu američke proizvodnje.

Do sledećeg zabeleženog uništavanja HIMARS-a, prošlo je više od godinu i po dana, pa je tek 5. marta 2024. objavljen snimak uništavanja još jednog sistema i to dejstvom ruskog višecevnog raketnog lansera "tornado-s", koje se dogodilo kod sela Nikanorovka u DNR.

Svega nedelju dana kasnije, dejstvom "iskandera" uništen je još jedan u blizini Novolenovke u Zaporoškoj oblasti.

Krajem aprila na putu u DNR, na oko dva kilometara udaljenosti od Limana, operater izviđačke bespilotne letelice ruske vojske primetio je teško oštećeno i imobilisano vozilo, nakon čega je u njegovom pravcu poslat "lanset" koji je dokrajčio raketni sistem. Posle uništavanja, pojavile su se informacije da se zapravo radi o sistemu M270, a zbog lošeg kvaliteta snimka nije moguće isključiti nijednu od dve opcije. 

Nekoliko dana nakon toga, 2. maja ruska vojska uspela je da uništi još dva HIMARS-a nedaleko od mesta Ljeljukovka na Kupjanskom pravcu, u Harkovskoj oblasti, a zasluga za eliminaciju američkih sistema ponovo je pripisana "iskanderu".

Oružane snage RF su sledeći HIMARS uništile 20. juna, takođe "iskanderom" i to u blizini sela Hotomlja, istočno od Harkova, što se može videti na snimku ispod.

Početkom jula, ruske snage uništile su tri američka lansera koje je ukrajinska vojska upotrebila za napad na Sevastopolj 23. juna. Tri HIMARS-a uništena su "iskanderom" u šumskom pojasu u blizini sela Klapaja, u Hersonskoj oblasti. 

Potom je 23. jula uništen hangar u mestu Novopetrovka u Nikolajevskoj oblasti, u kom se navodno nalazio jedan HIMARS, međutim nije moguće utvrditi da li je u objektu zaista bio američki višecevni raketni lanser ili neko drugo sredstvo. Zbog čega se ovaj slučaj treba uzeti sa rezervom.

Avgust 2024. je bio najsmrtonosniji mesec za HIMARS-e pa je tako u četiri odvojena slučaja, koji su se dogodili 15, 27. i 28. (ili 26.) avgusta uništeno ukupno pet američkih raketnih sistema i to u Ukrajini, preciznije Sumskoj oblasti. Kao što je već pomenuto u uvodu, u poslednjem slučaju je takođe uništen hangar, a na osnovu video snimka nije moguće precizno utvrditi šta se u njemu nalazilo.

Što se tiče sistema M270, odnosno njegovih evropskih varijanti, do sada je zabeleženo svega tri slučaja uništavanja ovih lansera. Prvi od njih dogodio se 28. juna 2024, u okolini sela Ševčenkovo u Nikolajevskoj oblasti.

Drugi M270 uništen je 17. avgusta, u blizini sela Bezdrik, koje se nalazi u Sumskoj oblasti na oko 25 km granice od Ruske Federacije, dok je treći uništen 23. avgusta kod sela Bereznjegovato u Nikolajevskoj oblasti, na oko 70 km udaljenosti od Hersona.

Zašto je nemoguće utvrditi tačan broj?

Prostim sabiranjem svih sistema čije je uništavanje zabeleženo i opisano, moglo bi se zaključiti da je do sada ruska vojska iz stroja izbacila 16 HIMARS-a i tri M270 MLRS, što svakako nije mala brojka.

Međutim, treba imati u vidu da postoji mogućnost da, pored toga što ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su u hangarima uništavani HIMARS-i, su deo uništenih sredstava zapravo bile makete u realnoj veličini.

Naravno, na dobrom delu snimaka se mogu videti sekundarne detonacije, kao i to da su američki raketni sistemi neposredno pre uništavanja, lansirali sopstvene rakete što nedvosmisleno potvrđuje da se ne radi o maketi.

Takođe, vredi naglasiti da nijedan ruski "tornado-s" i "iskander" – koji važe za ekvivalentne američkih sistema – nisu uništeni. Ovo nije toliko pokazatelj superiornosti samih sistema ruske proizvodnje, već bolje taktike i načina primene raketnih lansera koje praktikuju Oružane snage RF u odnosu na ukrajinsku vojsku.

Pored toga, ruske snage su imale znatno više uspeha u obaranju i ometanju raketa lansiranih iz HIMARS-a i M270, o čemu je već bilo reči

Ono što je svakako ohrabrujuća okolnost za rusku vojsku, je to što se američki višecevni raketni sistemi sve češće nalaze na udaru "iskandera", naročito od upada u Kursku oblast. Ovo ukazuje da je koordinacija posada raketnih sistema i operatera izviđačkih bespilotnih letelica na izrazito visokom nivou, pa u narednom periodu možemo očekivati još uništenih HIMARS-a i M270.

image