Rusija

Grupa brodova Severne flote Ruske Federacije izvela vežbu u Severnom ledenom okeanu

Prema scenariju vežbe, na brodu koji je putovao Severnim morskim putem "zapalilo" se nekoliko prostorija, a uloga broda u nevolji dodeljena je tankeru "Sergej Osipov"
Grupa brodova Severne flote Ruske Federacije izvela vežbu u Severnom ledenom okeanuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ratni brodovi Severne flote, Ratne mornarice Ruske Federacije izveli su vežbe pomoći brodu u nevolji na Arktiku, u Laptevskom moru, saopštila je pres-služba Severne flote.

"Grupa ratnih brodova i pomoćnih plovila Severne flote, koji su obavljali daleka putovanja po morima Severnog ledenog okeana, izvela je vežbu u Laptevskom moru za pomoć brodu u nevolji na Arktiku", navodi se u saopštenju.

Prema scenariju vežbe, na brodu koji je putovao Severnim morskim putem "zapalilo" se nekoliko prostorija, a uloga broda u nevolji dodeljena je tankeru "Sergej Osipov".

Po prijemu signala za pomoć, komanda grupe ratnih brodova Severne flote, koja se nalazi na brodu "Viceadmiral Kulakov", započela je operaciju potrage i spasavanja.

Spasilačke ekipe, formirane na ratnim brodovima i spasilačkom tegljaču, su se brzim čamcima uputile ka plovilu u nevolji.

Helikopter za potragu i spasavanje Ka-27 poleteo je sa velikog protivpodmorničkog broda radi hitne evakuacije ranjenika sa broda u nevolji, dok su za to vreme vojni lekari pripremili sanitetsku jedinicu i operacionu salu za prijem ranjenika.

Tokom vežbi, mornari Severne flote uvežbavali su i akcije pri gašenju požara i spasavanju ljudi iz mora.  Napominje se da je grupa brodova sastavljena od protivpodmorničkog broda "Viceadmiral Kulakov", desantnog broda "Aleksandar Otrakovski", spasilačkog tegljača "Altaj" i tankera "Sergej Osipov".

image