Ruski tenkovi postaju neranjivi na dronove: T-80BVM gotovo da nema slabih tačaka

Ovakve modifikacije, piše "Rosteh", su "neophodnost diktirana borbenim iskustvom"

Ruski tenkovi T-80BVM, za razliku od tenkova zapadne proizvodnje Oružanih snaga Ukrajine, zbog svoje dodatne zaštite, praktično su neranjivi na napade dronovima sa kumulativnom bojevom glavom, navodi se u saopštenju "Rosteha".

"Danas je standardna dodatna zaštita naših tenkova gotovo sveobuhvatna. Pored 'roštilja', postavljena je dodatna dinamička zaštita za kupolu sa svih strana, dvostruki bočni paravani sa aktivnim zaštitnim elementima koji štite bokove. Tradicionalno tenkovi imaju potpuno neuništive čeone delove kupole i trupa", navode iz vodeće kompanije ruske odbrambene industrije.

U saopštenju se dodaje i da su tenkovi opremljeni prekrivačima, koji smanjuju njihov termalni i radarski odraz, i otežavaju njihovo uočavanje vizuelnim putem. 

Ovakve modifikacije, piše "Rosteh", su "neophodnost diktirana borbenim iskustvom".

"Kao rezultat toga, domaća vozila gotovo da nemaju slabih tačaka na kojima može da ih pogodi dron koji nosi kumulativnu bojevu glavu, što se ne može reći za tenkove Oružanih snaga Ukrajine, posebno zapadne proizvodnje", dodaju iz kompanije.

Podsećanja radi, tenkove T-80BVM proizvodi "Omsktransmaš" deo koncerna "Uralvagonzavoda", koji je podružnica "Rosteha".

Ovi tenkovi se trupama isporučuju sa dodatnim sredstvima zaštite, kako bi se povećala otpornost oklopnjaka na različite vrste municije. U dodatna sredstva spadaju mrežasti paravani i rešetkasti oklop koji pokrivaju i štite pogonski deo vozila i zadnji deo kupole, od dejstva kumulativnih granata, vođenih projektila i FPV dronova, kao i "roštilj", odnosno nadstrešnica koja štiti gornji deo kupole od napada "odozgo".