Zaharova: Poslednji događaji pokazali da smo daleko od pregovora

Napad na Kursku oblast je ukrajinski odgovor na mirovni predlog predsednika Rusije, kaže portparolka MSP-a Rusije

Nedavni događaji pokazali su da je situacija sa Ukrajinom daleka od mirnih pregovora, invazija Oružanih snaga Ukrajine u Kursku oblast bila je "neka vrsta odgovora ukrajinskih banderovaca na mirovnu inicijativu" ruskog predsednika, ocenila je danas za "RIA Novosti" portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kijev nije krio da su ovim korakom nameravali da poprave svoje pozicije u slučaju hipotetičkih pregovora sa Rusijom. Jasno je da u uslovima kada se dešavaju prava zverstva, posebno neselektivni napadi na civile koji nemaju nikakve veze sa borbama, kada se izvode napadi na civilnu infrastrukturu, stvaraju pretnje po nuklearna energetska postrojenja, ne može biti govora ni o kakvim mirovnim pregovorima sa terorističkim kijevskim režimom, bez obzira na to ko bi ih (pregovore) inicirao", istakla je ona. 

Putin je, podsetimo, u junu ove godine izneo uslove za pregovore sa Kijevom. Na listi zahteva ruske strane su potpuno povlačenje ukrajinske vojske sa teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i iz Donjecke i Luganske narodne republike. Takođe, Kijev mora zvanično da obavesti Moskvu o garancijama neulaska u NATO i da u potpunosti obezbedi prava i interese ruskog stanovništva na svojoj teritoriji. Sporazum bi bio fiksiran međunarodnim ugovorima, nakon čega bi usledilo i ukidanje uvedenih sankcija protiv Moskve, objasnio je Putin. 

Zaharova danas podseća da mirovni predlog ruskog lidera nije značio zamrzavanje sukoba, "već njegovo konačno razrešenje". 

Ipak, nakon napada na Kursku oblast Rusije niz ruskih zvaničnika istakao je da Moskva trenutno nije zainteresovana za pregovore, dok su vlasti obećale odgovor.

"Mirovna inicijativa ruskog predsednika će bezuslovno ostati univerzalni i dugoročni recept za rešavanje ukrajinskog sukoba, jer ona sadrži način za otklanjanje njegovih uzroka", ocenila je portparolka MSP-a.