Moskva: SAD primenjuju dvostruke aršine kad su u pitanju Rusija i Izrael

Vašington podržava pravo država da se brane samo kada im to odgovara, rekao je zamenik izaslanika Rusije u UN

Vašingtonu je do prava neke države na samoodbranu stalo samo kada je dotična država njegov saveznik, rekao je zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

On je citirao američkog predstavnika za specijalna politička pitanja Roberta Vuda, koji je nekoliko sati ranije branio vojnu akciju Izraela u sukobu sa libanskim pokretom Hezbolah usled šireg rasta tenzija na Bliskom istoku.

"Nijedan član ovog Saveta, kada bi se suočio sa brutalnom terorističkom organizacijom na svojoj granici, ne bi tolerisao svakodnevne napade i raseljavanje desetina hiljada sopstvenih ljudi", rekao je Vud.

Poljanski je istakao da je američka pozicija "rezervisana isključivo za Izrael" i "kada su u pitanju zločini nad Rusijom i Rusima, Vašington ne mari".

Ruski diplomata je osudio kijevske snage da u Kurskoj oblasti gađaju civile i izvode napade na nuklearnu elektranu Kursk. Potonje predstavlja veliku pretnju za ceo evropski kontinent, istakao je Poljanski.

Moskva ne očekuje da će SAD i njeni saveznici iz NATO-a prekoreti "ukrajinske ubice, teroriste i pljačkaše", jer tvrde da Kijev ima pravo da napadne Rusiju u samoodbrani, rekao je diplomata.

On je pozvao druge države da uče iz ukrajinskog primera i da ne veruju SAD kada pokušavaju da ih uvuku u svoje geopolitičke igre.

Stejt department je više puta odbijao da prizna da Iran ima pravo na samoodbranu nakon ubistva visokog lidera Hamasa na iranskom tlu početkom avgusta.

Iranska vlada okrivila je Izrael za bombaški napad u kojem je ubijen Ismail Hanije tokom posete Teheranu.