Rusija

Putin čestitao Lukašenku rođendan: Lider Belorusije odlikovan najvišom državnom nagradom Rusije

Povodom 70. rođendana predsednika Belorusije, Vladimir Putin odlikovao je danas Aleksandra Lukašenka Ordenom Sv. Andreja Prvozvanog zbog njegovog ličnog doprinosa razvoju odnosa Moskve i Minska
Putin čestitao Lukašenku rođendan: Lider Belorusije odlikovan najvišom državnom nagradom Rusije© Kremlin.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas 70. rođendan predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, javljaju mediji.

Kako prenose "RIA Novosti", Putin je u telegramu napisao da je Lukašenko, kao pravi patriota svoje zemlje, uspeo da ostvari veliki autoritet, nazvavši ga liderom koji dosledno brani interese Belorusije na međunarodnoj sceni i "mudrim političarom koji je u stanju da donosi uravnotežene, dalekovide odluke i u najtežim situacijama".

Putin je istakao da je teško preceniti Lukašenkov lični doprinos razvoju prijateljskih rusko-beloruskih odnosa, izgradnji i jačanju institucija Savezne države Rusije i Belorusije, kao i unapređenju obostrano korisnih integracionih procesa na evroazijskom prostoru.

Iz tog razloga, predsednik Rusije odlikovao je danas predsednika Belorusije najvišom državnom nagradom Ruske Federacije – Ordenom Svetog Andreja Prvozvanog.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Kremlja, Lukašenko je nagrađen "za izuzetne zasluge u razvoju savezničkih odnosa i strateškog partnerstva između Ruske Federacije i Republike Belorusije, jačanju prijateljskih veza između ruskog i beloruskog naroda, kao i za veliki lični doprinos stvaranju i efikasnom delovanju Savezne države".

Ruski lider je takođe, naglasio da iskreno ceni dobre prijateljske odnose sa Lukašenkom koji su prošli test vremena, i zaključio da će Minsk i Moskva i dalje nastaviti da rade sve što je u njihovoj moći u cilju jačanja plodne rusko-beloruske saradnje. 

"Želim vam, dragi Aleksandre Grigorijeviču, dobro zdravlje, prosperitet i uspeh u državnim poslovima za dobrobit bratskog beloruskog naroda", napisao je Putin.

image