Patrijarh Kiril odlikovao Lukašenka Ordenom kneza Danila Moskovskog

Za predsednika Belorusije iz Rusije danas je stigla još jedna čestitka povodom 70. rođendana, ali i orden prvog stepena, koji mu je dodelila Ruska pravoslavna crkva, uz želje patrijarha Kirila da uz duhovnu i fizičku snagu i velikodušnu pomoć Božju nastavi da služi državi i svom narodu

Ruski patrijarh Kiril odlikovao je danas predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, povodom njegovog jubilarnog 70. rođendana, ordenom Svetog kneza Danila Moskovskog za njegov doprinos razvoju odnosa Crkve i države. 

Kako prenose "RIA Novosti", u pitanju je orden prvog stepena. 

"Već tri decenije pažljivo i odgovorno služite na najvišoj državnoj funkciji, uvek pokazujući sugrađanima primer ljubavi prema otadžbini, odanosti svom pozivu, čvrstinu suha i snagu volje. Posedujući izvanredan talenat za upravljanje i političku dalekovidost, uspeli ste da na vreme sprovedete neophodne društvene i ekonomske reforme u zemlji, u cilju obezbeđivanja njenog istinskog suvereniteta i stvaranja odgovarajućih uslova za miran i prosperitetan život ljudi", navodi se u čestitki poglavara RPC.

"Želeo bih da Vam izrazim posebnu zahvalnost na pažnji koju ste posvetili službi Beloruske pravoslavne Crkve. Nadam se da će postojeći dobri odnosi nastaviti da doprinose duhovnom prosvećivanju i patriotskom vaspitanju mladih, uspostavljanju trajnih moralnih ideala u društvu, i očuvanju bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa Belorusije", poručio je patrijarh Kiril. 

"Želim Vam duhovnu i fizičku snagu, velikodušnu pomoć Božju i uspeh u poslu koji vredno obavljate za dobrobit zemlje i sugrađana", zaključio je ruski patrijarh.

Predsedniku Belorusije danas je rođendan čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Kako su preneli mediji, Putin je Lukašenko poslao telegram, da bi kasnije sa njim razgovarao i telefonom i još jednom mu čestitao jubilej. 

Takođe, ruski lider je danas potpisao naredbu da se predsednik Lukašenko odlikuje najvišim državnim priznanjem Ruske Federacije – Ordenom Sv. Andreja Prvozvanog. Orden mu je dodeljen zbog njegovog ličnog doprinosa razvoju odnosa Moskve i Minska.