Rusija

Lider DNR: Kijevske snage granatiraju škole, vrtiće i stambene objekte

Donjecka Narodna Republika granatirana je 51 put za poslednja 24 sata. Oko 4.400 civila poginulo je u DNR od februara, rekao je predsednik Denis Pušilin
Lider DNR: Kijevske snage granatiraju škole, vrtiće i stambene objektewww.globallookpress.com © Laurel Chor

Vlasti u Kijevu koriste se terorističkim metodama, gađajući bolnice, obdaništa, škole i stambene objekte u regionu Donjecka, rekao je danas za "Rossija 24" Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR).

O ovome su, kako je rekao, obavešteni i na Zapadu, jer je vrlo teško utajiti ovakve aktivnosti. Kijevske snage danonoćno sprovode terorističke napade, zaključio je Pušilin. Samo za poslednja 24 sata na teritoriju Donjecke Narodne Republike vatra je otvarana 51 put, ali su ukrajinske snage izgubile 30 vojnika, rekli su iz DNR.

Ukrajinska vojska juče je 39 puta bombardovala tu teritoriju.

Danas je svim organizacijama naređeno da što više radnika prebace na rad od kuće zbog velike opasnosti po stanovništvo.

Od 17. februara ove godine u ukrajinskim napadima poginulo je 4.400 civila od čega 132 deteta, saopštile su vlasti DNR.

Ipak, Pušilin je jutros poručio da ruske snage aktivno napreduju na čitavoj liniji fronta. U nekim mestima pomak iznosi 100-200 metara dnevno, a na drugim je, kako je rekao, važno ukoliko se vojska pomeri makar za 10-20 metara.

Gorlovka, Donjeck i Makejevka su pod svakodnevnim udarom kijevskih snaga, rekao je Pušilin tokom nedeljnog sastanka sa kolegama iz drugih gradova i regiona. Zbog opasne bezbednosne situacije, određeni su dalji koraci - potrebno je proveriti dostupnost svih skloništa i njihovu snabdevenost neophodnim potrepštinama, a takođe postaviti na svakom stambenom objektu uputstvo o tome kako se treba ponašati za vreme napada protivničkih snaga. Razgovarano je o finansijskim kompenzacijama za građane čiji je dom oštećen ili uništen u napadima.   

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je pre pet dana da ukrajinski vojnici granatiraju društveno bitne objekte.

"Nemoguće je da niko o tome ništa ne zna, a svi ćute. Kao da se ništa ne dešava", rekao je Putin.

Profesor međunarodnog humanitarnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu Danijel Kovalik potvrdio je ove tvrdnje prošle nedelje tokom svog izlaganja u Savetu bezbednosti UN (SBUN). Oružje Zapada koje se šalje Kijevu veoma često dospeva u pogrešne ruke, a koristi se za napade na civile u Donbasu, rekao je Kovalik.

image