Rusija

Peskov: Evropska unija je u ekstazi, sluša SAD nauštrb svojih interesa

U narednim decenijama bićemo svedoci negativnih posledica s kojima će se EU suočiti jer je pristala da igra ulogu koju joj je dodelio Vašington, kaže portparol Kremlja
Peskov: Evropska unija je u ekstazi, sluša SAD nauštrb svojih interesaGetty © Anadolu / Contributor

Odgovor na provociranje Rusije treba da bude efikasan i u skladu s našim interesima, a u slučaju Kurske oblasti ruski odgovor je već počeo i to neće biti jednokratna akcija, rekao je ruskom novinaru Pavlu Zarubinu portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konstataciju da se na Zapadu svakog dana razgovara o tome koliko duboko i kojim oružjem se Rusija sme napadati.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što šef evropske diplomatije Žozep Borelj govori da većina zemalja smatra da je napad na Kursku oblast Rusije bila ispravna odluka, Peskov je izjavio:

"Hajde da budemo korektni. To govore ne u inostranstvu već na Zapadu. Ali Zapad ne čini svetsku većinu. Na Zapadu se zaista šef evropske diplomatije ponaša kao ministar odbrane. Pri tome, ponaša se kao jastreb."

Ocenio je da su "evropske zemlje kojima upravljaju SAD ušle u ekstazu" i dodao da one danas "igraju ulogu koju im je u toj priči dodelio Vašington". To je, kako objašnjava, učinjeno "na štetu sopstvenih interesa, nauštrb novčanika svojih poreskih obveznika, i naravno da će to sve za njih imati velike posledice".

"One su neizbežne. U narednim decenijama bićemo svedoci tih negativnih posledica", upozorio je Peskov.

"Oni se igraju. Ali znajući odlučnost našeg predsednika, naš potencijal, potencijal naše zemlje, koji se ispostavio veći nego što smo mislili, a o čemu govore i tempo ekonomskog rasta, i vojna mobilizacija naše ekonomije, nemam sumnje da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti urađeno sve u cilju odbrane naših interesa", rekao je portparol Kremlja.

Prelomni trenutak odnosa s Amerikom

Peskov je potom istakao da su odnosi sa SAD "došli do prelomnog trenutka" - "ruska čaša strpljenja se prelila", što je posledica brojnih akcija SAD koje su "gazile interese" Ruske Federacije.

"Tako je nekoliko decenija tokom kojih su SAD dosledno gazile preko naših interesa, i vršile pritisak na Rusiju", objasnio je portparol Kremlja.

U tom kontekstu, istakao je da je stanje u koje su zapali američko-ruski odnosi tokom mandata aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena samo kulminacija svega ono što se do sada radilo protiv Moskve. 

"Bilateralni odnosi (SAD i Rusije) zaista se nalaze na istorijski najnižoj tački, i trenutno nema izgleda da će se krenuti uzlaznom putanjom. SAD su, bez obzira na mnoge izjave kojima tvrde suprotno, direktno uključene u sukob oko Ukrajine. Oni pokazuju tendenciju da povećaju nivo umešanosti u taj sukob. To je jedna otvoreno neprijateljska pozicija protiv naše zemlje", objasnio je Peskov.

Na pitanje da prokomentariše predstojeće američke izbore u novembru, izjavio je:

"Demokrate su predvidivije. A ono što je (predsednik Rusije Vladimir) Putin govorio o predvidljivosti Bajdena odnosi se faktički na sve demokrate, uključujući i gospođu (potpredsednicu SAD Kamalu) Haris. Sve je predvidivo - nastavak politike koja je usmerena protiv nas, nastavak vršenja pritiska na zemlje EU, dalje političko i ekonomsko porobljavanje tih zemalja". 

Povodom tvrdnji bivšeg lidera SAD Donalda Trampa da bi za jedan dan, ukoliko bi ponovo postao predsednik Amerike, uspeo da zaustavi rusko-ukrajinski sukob, Peskov je rekao da "ne smatra da postoji magičan štapić" za rešenje problema.

"Za 24 časa nije moguće uraditi ništa, iako će se - ako se pođe od pretpostavke da će sledeći predsednik SAD tokom svog inauguracionog govora izjaviti da se Sjedinjene Države zalažu za mir, te da stoga obustavljaju svoju podršku Ukrajini i sve programe vojne pomoći (Kijevu) i da pozivaju strane da sednu za pregovarački sto - do jutra u mozgu kod nekog nešto u celini promeniti, posebno u Kijevu. To možete zamisliti hipotetički, ali to je iz domena fantazije", ocenio je portparol Kremlja.

O Putinu i Bajdenu 

Novinar Zarubin podsetio je Peskova na jedan od prvih intervjua Bajdena na mestu predsednika SAD kada je američki lider rekao da je predsednik Rusije "ubica". Prisećajući se tog trenutka i svoje reakcije, Peskov je odgovorio:

"Bilo je teško poverovati u to. Nekoliko puta sam to gledao na engleskom jeziku. Mislio sam da je možda greška u prevodu. Jer engleski jezik je veoma fleksibilan i veoma bogat, postoje reči s dvostrukim značenjem. Pokušao sam to da shvatim. Čak su postojali i neki nespretni pokušaji iz Bele kuće da plasiraju verziju prema kojoj navodno ta reč može da ima više nijansi (u značenju). Ali (na snimku) sve je bilo jasno rečeno."

Predsednik Rusije, takođe, nije mogao da veruje da je lider SAD dozvolio sebi takvo izražavanje, dodao je. 

"Znate, predsednik Putin je uvek krajnje pažljiv u svojim izjavama o svojim kolegama. Nikada sebi nije dozvolio ne grubost već nekulturu prema šefovima drugih država. I, naravno, bilo mu je neshvatljivo da lider druge države, a posebno šef Sjedinjenih Američkih Država, koristi u svom rečniku takve reči, govoreći o svom kolegi", objasnio je portparol ruskog predsednika.

"Bajden je 'potomak' američkog političkog establišmenta. A američki pristup međunarodnim poslovima tradicionalno vuče ka primitivizmu. Oni uvek svima pokušavaju da govore kako treba da rade, kako treba da žive. Glavna poruka im je: reći ćemo vam šta će zadovoljiti Ameriku", dodao je Peskov, uz konstataciju da je "Putin uvek korektno, ali čvrsto odbijao takve pokušaje mešanja (u rusku politiku)". 

image