Nova strategija ruske omladinske politike: Gajenje zajedništva i suprotstavljanje zapadnim vrednostima

Mlađa generacija je odabrana kao "glavna meta ideološke intervencije spolja u cilju slabljenja ruske države"

Nametanje zapadnog načina života, kosmopolitizma i individualizma su među najvećim pretnjama za mlade u Rusiji, navodi se u Strategiji ruske politike za omladinu do 2030. godine, koju je odobrila vlada u Moskvi, a koja je pripremljena po nalogu predsednika Vladimira Putina.

"U Rusiji ima skoro 38 miliona ljudi starosti između 14 i 35 godina. Briga o njihovoj budućnosti je važna za osiguranje nacionalne bezbednosti. To bi zahtevalo zajedničke napore vladinih organa i neprofitnih organizacija i, što je najvažnije, uključivanje mladića i devojaka u donošenje odluka", rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na sednici vlade.

U strateškom dokumentu je istaknuto da je za funkcionisanje Rusije kao "moćne, ekonomski razvijene države" neophodno stanovništvo koje je "nacionalno orijentisano i podržava tradicionalne vrednosti".

To bi trebalo postići kroz "harmoničan razvoj mladih i njihovog kreativnog potencijala", navodi se.

Zbog svoje ključne uloge u društvu, mlađa generacija je odabrana kao "glavna meta ideološke intervencije spolja u cilju slabljenja ruske države", piše u dokumentu.

Jedna od glavnih pretnji mladima u zemlji je "nametanje zapadnog načina života i potrošačkih navika", što uključuje ekstrateritorijalne, apolitične stavove i seksualne devijacije.

Moralni sistem mlađe generacije u Rusiji "odražava promene vrednosti od kolektivizma ka individualizmu i od etatizma ka kosmopolitizmu tokom poslednjih 30 godina".

U dokumentu se navodi da "individualističke vrednosti često dovode do poteškoća za mlade ljude u uspostavljanju odnosa u porodici, sa prijateljima i na poslu".

Razvoj kolektivističkih vrednosti unutar dotične starosne grupe izdvojen je kao važan zadatak za vladu u narednih šest godina.

Neke od drugih opasnosti za mlade koje se pominju u strategiji su slabljenje međugeneracijske povezanosti, degradacija tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, pravni nihilizam, nedovoljno uključivanje u društveno korisne delatnosti, kao i sve veći broj krivičnih dela mlađih osoba, uključujući putem informaciono-komunikacionih tehnologija.

U dokumentu se ističe da će ključne oblasti ruske omladinske politike do 2030. biti podrška patriotskim organizacijama, uvođenje dodatnih mogućnosti za studiranje i usavršavanje, proširenje pristupa kvalitetnom onlajn sadržaju u okviru kulturnih i obrazovnih inicijativa, promocija ruskog jezika kao osnova za saradnju na međunarodnim platformama, i stvaranje dodatne infrastrukture za rekreaciju i sport.