Lavrov: Durov nije hteo da sarađuje i sluša savete Zapada

Pritvaranje i pritisak se ne odnose samo na osnivača Telegrama, i osnivač Mete Mark Zakerberg je pozvan u Senat i pristao je da sarađuje, kako je i sam priznao, podsetio je šef ruske diplomatije

Osnivač Telegrama Pavel Durov pokazao se kao previše slobodan i nije poslušao "savete" Zapada o moderiranju Telegrama, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Izgleda da je Pavel Durov isuviše sporo, a možda i uopšte nije, slušao zapadnjačke savete", ocenio je Lavrov u razgovoru sa studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Pritvaranje i pritisak se ne odnose samo na njega, i osnivač Mete Mark Zakerberg je bio pozvan u Senat i pristao je da sarađuje, kako je i sam priznao, podsetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad se ne pravi fin ni u odnosu s drugim velikim platformama.

Durov je 24. avgusta priveden na pariskom aerodromu. Generalni direktor Telegrama optužen je za čitav niz krivičnih dela koja su, kažu francuske vlasti, posledica "nedostatka moderacije". Osumnjičen je i za saučesništvo u upravljanju internet platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, a mogao bi da se suoči sa kaznom do deset godina zatvora.

Durov je kasnije pušten uz kauciju od pet miliona evra, koju će uskoro morati da plati.

Zabranjeno mu je da napušta teritoriju Francuske i mora da se javlja policiji dva puta nedeljno.