Rusija

Putin pozvao predsednika Mongolije na samit BRIKS-a (VIDEO)

Ruski lider će učestvovati u proslavama povodom 85. godišnjice pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad Japanom na reci Halhin Gol
Putin pozvao predsednika Mongolije na samit BRIKS-a (VIDEO)© Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Mongoliji, sastao se sa predsednikom te zemlje Uhnaginom Hurelsuhom. Na trgu ispred predsedničke palate u Ulan Batoru, ruskog lidera dočekala je konjička garda.

Nakon svečanog dočeka, Putin je pozvao mongolskog predsednika na samit BRIKS-a, koji će biti održan u Kazanju u oktobru ove godine.

"Želeo bih da vas pozovem u Rusiju, u Kazanj, gde ćemo biti domaćini samita BRIKS-a. To će biti prvi događaj tog nivoa nakon proširenja ove organizacije. Čekamo vas", kazao je Putin na početku razgovora sa mongolskim kolegom u Ulan Batoru.

Predsednik Mongolije rekao je da prihvata poziv ruskog lidera.

Putin je naveo da se odnosi između Ruske Federacije i Mongolije razvijaju u svim pravcima.

"Pored ekonomske i političke sfere, gde dosta aktivno sarađujemo, istakao bih i efikasan rad u humanitarnim oblastima, posebno u oblasti obrazovanja", istakao je ruski predsednik i dodao da bilateralna međuvladina komisija aktivno radi, a da rezultati tog rada postoje.

Predsednik Mongolije je zahvalio Putinu na poseti koja se održava u godini kada dve zemlje obeležavaju nekoliko jubileja, uključujući 80. godišnjicu zajedničke pobede na reci Halhin Gol i 50. godišnjicu od osnivanja grad Erdenet.

On je naglasio da narod Mongolije veoma ceni to što Moskva i Ulan Bator zajedno proslavljaju ove datume, napomenuvši da ta zemlja funkcioniše "u stabilnim političkim uslovima".

Putin je zauzvrat podsetio da su Erdenet planirali arhitekte iz Lenjingrada.

Ruski lider će učestvovati u proslavama povodom 85. godišnjice pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad Japanom na reci Halhin Gol, a razgovaraće i sa šefom republike Uhnaginom Hurelsuhom.

Lideri Rusije i Mongolije će takođe održati sastanke u užem i proširenom formatu, gde će razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima i razmotriti perspektive daljeg razvoja rusko-mongolskih odnosa sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Sa ruske strane, ceremoniji su prisustvovali ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ruski ministar energetike Sergej Civilev, šef Rosatoma Aleksej Lihačov, zamenik premijera Rusije Aleksej Overčuk, ruski ministar prirodnih resursa Aleksandar Kozlov, pomoćnik predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov, ministar saobraćaja Roman Starovoit, ministar sporta Mihail Degtjarev, šef "Rospotrebnadzora" Ana Popova, lider Burjatije Aleksej Cidenov, šef ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev, zamenik šefa ruske administracije predsednika Maksim Oreškin, šef "Rosnjefta" Igor Sečin, šef Ruskih železnica Oleg Belozerov.

Pres služba Kremlja je prethodno navela da je nakon pregovora planirano potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Prethodno Putinovo putovanje u Mongoliju bilo je pre pet godina, odnosno 2019. godine.

image