Rusija

Premijera filma Margarite Simonjan o tragediji u Beslanu: Rusija ne zaboravlja žrtve terorizma (VIDEO)

Film će se premijerno emitovati u emisiji predsednika Saveza novinara Rusije (UJR) Vladimira Solovjova, a od 4. septembra film se može pogledati na dokumentarnom sajtu RT na različitim jezicima
Premijera filma Margarite Simonjan o tragediji u Beslanu: Rusija ne zaboravlja žrtve terorizma (VIDEO)© Scott Peterson/Getty Images

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan predstaviće svoj film "Beslan 2004/2024", posvećen 20. godišnjici tragedije u Beslanu.

Ona je na Telegramu objavila da će se film premijerno emitovati u emisiji predsednika Saveza novinara Rusije (UJR) Vladimira Solovjova.

Naime, od 4. septembra film se može pogledati na sajtu dokumentarnog kanala RT na različitim jezicima.

"Sećam se da sam posle prve eksplozije počela da zovem Moskvu i govorim da se ovde dešava nešto strašno, a onda se desila druga eksplozija i veza je prekinuta... I to je sve. Počela je nasumična pucnjava. Ljudi, deca trče, a pucaju im u leđa. Amerikanci su pobacali svoje pancire i pobegli negde. A naš Edik Bondarenko je uzeo pancir i počeo da me pokriva", priseća se Simonjanova u filmu.

Takođe, junaci filma, ujedinjeni zajedničkom tragedijom, pričaju kako im se život promenio nakon tog dana, pa tako Angela Sidakova sada radi kao nastavnica u školi, a njen sin Alen prvi put priča detalje tih strašnih dana.

Kambolat Baev, koji je takođe bio među taocima 2004. godine, spasavao je ljude nakon terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Krokus siti" u Moskvi.

Jedan od junaka filma je i heroj Rusije Vjačeslav Bočarov, bivši komandant grupe specijalnih snaga "Vimpel", koji je učestvovao u spasavanju talaca u Beslanu.

Naime, Rusija od 2005. godine, svake godine 3. septembra obeležava Dan solidarnosti u borbi protiv terorizma. Ovaj dan je posvećen tragičnim događajima koji su se dogodili 1-3. septembra 2004. godine u gradu Beslan (Severna Osetija), kada je u terorističkom napadu ubijeno više od 300 ljudi, uglavnom žena i dece.

Rusija se 3. septembra seća hiljada sunarodnika koji su poginuli od ruku terorista u Beslanu, u pozorištu u Dubrovki, u Budenovsku, Pervomajskom, na Severnom Kavkazu, u eksplozijama stambenih zgrada u Moskvi i u drugim terorističkim napadima.

Pre 20 godina, 1. septembra 2004. godine, grupa terorista zauzela je školu Broj 1 u Beslanu, u Severnoj Osetiji, i zarobila ukupno 1.128 ljudi. Tokom tri dana taoci su bez hrane i vode držani u miniranoj školskoj sali, a desetak njih je streljano u cilju zastrašivanja.

U napadu na školu ubijene su 334 osobe, uključujući 186 dece, deset oficira i devet ljudi iz spasilačke službe i Ministarstva unutrašnjih poslova. To je bio najveći teroristički napad u Rusiji.

image