Rusija

Direktor "Rosatoma": Grosi nije glup, zna odakle dolazi prava pretnja za Zaporošku i Kursku NE

Prema rečima Alekseja Lihačova, direktor IAEA-e u razgovoru "bez kamera" jasno pokazuje da zna šta se dešava i odakle dolazi osnovna pretnja za Zaporošku nuklearku, premda je u ovom trenutku više zabrinut za Kursku nuklearku
Direktor "Rosatoma": Grosi nije glup, zna odakle dolazi prava pretnja za Zaporošku i Kursku NEGetty © Thomas Kronsteiner

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nije ni malo glup čovek, on u razgovorima van očiju javnosti vrlo jasno pokazuje da zna odakle dolazi prava pretnja za Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao je direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov za Telegram kanal "Zarubin".

Na pitanje da li Grosi sada, kada je ugrožena Kurska nuklearna elektrana, uviđa da opasnost dolazi sa ukrajinske strane, s obzirom da je u pitanju Zaporške nuklearke, ostao neutralan, Lihačov odgovara da je direktor IAEA-e dobro informisan čovek.

"Grosi nije ni malo glup, on je dobro informisan čovek. Ali je zaposlen u diplomatskim strukturama Ujedinjenih nacija i u obavezi je da ispunjava osnovne teze i Povelju UN. U suprotnom bi morao da napusti funkciju", rekao je Lihačov.

U razgovoru "bez kamera" on jasno pokazuje da zna šta se dešava i odakle dolazi osnovna pretnja, naveo je Lihačov i istakao da se nada da će Grosi u svojoj poseti Kijevu da iskane svoju tačku gledišta ukrajinskim vlastima.

"Ja lično mislim da je on izuzetno zabrinut za situaciju u Kurskoj nuklearnoj elektrani. Možda više nego u Zaporoškoj. Nadamo se u njegovu političku hrabrost i rešenost da ne dopusti haos", rekao je Lihačov.

Kurska nuklearka trenutno radi u redovnom režimu, ali se potencijalni rizik da će ukrajinska vojska pogoditi stanicu nije smanjio, naveo je Lihačov.

U regionu se redovno čuju signali za vazdušnu opasnost, naveo je direktor "Rosatoma".

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme sama teritorija nije pogođena, mnoge rakete se obaraju u letu van predela stanice.

"Nema mnogo dobrih novosti. Stanica je važan čvor za energetsko snabdevanje Kurske oblasti, pogotovo ako se uzmu u obzir svi rizici koji danas postoje. Nuklearka funkcioniše normalno, ali i tamo i u gradu su ljudi zabrinuti. Potrebno je i radi se sve da se obezbedi normalan život radnika na stanici i meštana regiona", zaključio je Lihačov.

image