Rusija

Zaharova uperila prst u Borelja: EU je umešana u napad na Kursku oblast

Portparol Ministarstvo spoljnih poslova je rekla da je, polazeći od rasuđivanja Žozepa Borelja, Unija je u potpunosti informisana o aktivnostima ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti
Zaharova uperila prst u Borelja: EU je umešana u napad na Kursku oblast© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koje opravdavaju napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, zasnovane su na lažnom tumačenju međunarodnog prava i predstavljaju pokušaj da se obmane svetska zajednica, rekla je portparol Ministarstvo spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da bi EU mogla da bude umešana na ovaj ili onaj način u pripremu napada ukrajinske vojske na Kursku oblast.

"Pod izgovorom prava na samoodbranu i uz pozivanje na Povelju UN, EU uporno opravdava svakakve terorističke napade, ratne zločine, ubistva i otmice civila, seksualno nasilje nad ženama koje vrše pripadnici i plaćenici marionetskog kijevskog režima. Polazeći od rasuđivanja Žozepa Borelja, Unija je u potpunosti informisana o aktivnostima ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti. To može biti dokaz da je EU na ovaj ili onaj način umešana u proces planiranja i realizacije napada na ruski regiona", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Borelju, uprkos pokušajima da nametne svoje antiruske narative nije dozvoljeno da pod birokratijom EU "sruši" odluke u oblasti spoljne i odbrambene politike. Kako je rekla, to je pretnja od vojnog sukoba zemalja članica EU sa Rusijom, "čije će posledice biti katastrofalne".

Prema njenim rečima, prenos neformalnih ministarskih sastanaka EU iz Budimpešte u Brisel je signal da je Unija postavila kurs za, kako je navela, "diktaturu evropskih institucija".

"Istovremeno, pozivi na mirno rešavanje sukoba u Ukrajini su anatema, a zemlje koje su u skladu sa realnošću demonstrativno se kažnjavaju", ocenila je Zaharova.

U isto vreme, EU opravdava terorističke napade, ratne zločine, ubistva i otmice civila, kao i seksualno nasilje u regionu od strane ukrajinskih militanata i plaćenika, dodala je.

Ona je naglasila da je šef evropske diplomatije u svojim izjavama nazvao "zločine militanata kijevskog režima kod Kurska uspehom, jer ga ne brinu ni civilne žrtve ni ozbiljni gubici među ukrajinskim vojnicima".

"Borelj je više puta jasno stavio do znanja da Evropska unija nije zainteresovana za okončanje neprijateljstava", podsetila je Zaharova.

Ona je napomenula da postoje pozivi iz Brisela da se ubrzaju isporuke oružja Kijevu, a drugi deo strategije EU je "podrška neostvarivim ultimatumima Rusiji".

Borelj je krajem avgusta rekao da su mnoge zemlje EU na sastanku ministara spoljnih poslova podržale napad Ukrajinaca na rusku Kursku oblast u kojem su poginuli civili. Borelj je pozvao članice Unije da povećaju vojnu pomoć Kijevu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je prethodno da su jedinice ruske vojske uništile tokom borbenih dejstava u pograničnim regionima Kurske oblasti više od 7.800 ukrajinskih vojnika, 75 tenkova, 36 borbenih vozila pešadije, 64 oklopna transportera, 15 lansera PVO sistema, uključujući četiri HIMARSA.

image