Rusija

Šta će sve Rusija prikazati na sajmu naoružanja u Egiptu: Bespilotne letelice, "pancir" i helikopteri

Rusku Federaciju na međunarodnom sajmu vazduhoplovstva u El Alamejnu predstavljaće kompanija "Rosoboroneksport"
Šta će sve Rusija prikazati na sajmu naoružanja u Egiptu: Bespilotne letelice, "pancir" i helikopteriwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Međunarodni sajam vazduhoplovstva zvanično je otvoren u Egiptu, na aerodromu El Alamejn. U pitanju je prvi forum ove vrste koji se održava u jednoj arapskoj zemlji, a kako navode iz "Rosoboroneksporta", dela vodeće ruske kompanije odbrambene industrije "Rosteh", Rusija će na događaju predstaviti dostignuća sopstvenog vojnoindustrijskog kompleksa.

"'Rosoboroneksport' će 'Međunarodnom egipatskom sajmu vazduhoplovstva 2024' demonstrirati najnovija dostignuća ruske odbrambene industrije u oblasti avijacije, PVO i bespilotnih sistema, testirana u realnim borbenim uslovima", navodi se u saopštenju kompanije.

Posetiocima foruma će posebno biti prikazane izviđačke bespilotne letelice "orlan-10e" i "orlan-30", kao i sistem za borbu protiv bespilotnih letelica RB-504P-E, u paviljonu "Rosoboroneksporta" biće predstavljeni i sistemi PVO "viking", "tor-m2e", kao i laki prenosni raketni sistem "verba".

Pored toga, posetioci će imati priliku da se uvere u sposobnosti artiljerijsko-raketnog sistema PVO "pancir-s1m" u zaštiti objekata od napada širokog spektra vazdušnih pretnji.

Nova raketa za "pancir"

Prema mišljenju analitičara, posebno interesovanje će privući najnovija vođena raketa zemlja-vazduh veoma malog dometa TKB-1055 (poznata i pod oznakom 19Ja6, odnosno 19Я6), razvijena za "pancir", koja će takođe biti predstavljena u Egiptu. U pitanju je raketa koja je posebno dizajnirana za uništavanje malogabaritnih dronova, a koja je prvi put predstavljena tokom moskovskog sajma "Armija 2024".

Prvi zamenik generalnog direktora kompanije "Rosteh" Vladimir Artjakov je za RIA Novosti još 2022. godine govorio o razvoju ove rakete. On je tada rekao da nova raketa omogućava efikasnije gađanje malih ciljeva sa rekordne udaljenosti od 500 metara.

I tu se ne misli isključivo na bespilotne letelice, već i na projektile višecevnih raketnih sistema, protivradarske i vođene rakete, precizno vođenu municiju, kao i na naoružanje aviona i helikoptera.

Artjakov je naveo i da se kontejner sa četiri rakete TKB-1055 može postaviti umesto jedne standardne lansirne cevi za rakete 57E6, dok originalne verzija "pancira" ima 12 takvih cevi. To znači  da bi potpunim izostavljanjem standardnih raketa, novi "pancir-smd-e" mogao da bude naoružan sa 48 raketa veoma malog dometa.

Vredi podsetiti i da je na "Armiji 2024" prikazana verzija "pancir-smd" koja je imala sedam cevi za dejstvo raketama 57E6 i pet kontejnera sa po četiri lansirne cevi za lansiranje TKB-1055, ali nije imala topove u kalibru 30 mm.

Stručnjaci veruju da će u kontekstu masovne upotrebe malih dronova u savremenim borbenim dejstvima, TKB-1055 biti veoma tražen među trupama.

"Ovakvi projektili su, naravno, potrebni. Danas se dronovi sve više koriste na bojnom polju. Za borbu protiv njih neophodno je koristiti različita sredstva, uključujući rakete malog dometa", rekao je penzionisani pukovnik ruske vojske Viktor Litovkin u intervjuu za rusku redakciju RT.

Borbeni helikopteri i LMUR

"Rosoboroneksport" će na sajmu u Egiptu prikazati i višenamenski borbeni helikopter Ka-52 sa izvoznom verzijom LMUR (legkaя mnogocelevaя upravlяemaя raketa), odnosne "lake višenamenske vođene rakete" poznate i po oznaci "izdeljije 305".

U pitanju je raketa vazduh-zemlja namenjena za uništavanje širokog spektra stacioniranih i ciljeva u pokretu, danju i noću u svim vremenskim uslovima. Domet ove rakete je oko 14,5 km, što omogućava pilotima ruskih helikoptera da dejstvuju po ciljevima bez ulaska u zonu dejstva lakih prenosnih raketnih sistema PVO.

Pored Ka-52, LMUR je i deo naoružanja helikoptera Mi-28N, a mogu je koristiti i pojedine modifikacije višenamenskog helikoptera Mi-8, o čemu je već bilo reči.

Ova raketa se, zajedno sa Ka-52 i Mi-28N, odlično pokazala u zoni SVO, naročito tokom prošlogodišnje ofanzive ukrajinske vojske, kada su piloti pomenutih helikoptera doslovno desetkovali oklopne i mehanizovane jedinice neprijatelja.

"Ka-52 se uspešno koristi od februara 2022. Opremljeni su moćnim oružjem i opremom za elektronsko ratovanje. Veoma efikasan i poprilično dobro zaštićen model helikoptera. A LMUR vam omogućava da pogađate oklopne ciljeve i utvrđenja. To je univerzalna raketa", rekao je vojni ekspert Aleksandar Širokorad za RT.

H-69 - krstareća raketa sa "stelt" karakteristikama

"Rosoboroneksport" će, pored bespilotnih letelica, sistema PVO i borbenih helikoptera, u Egiptu prikazati i višenamensku "stelt" krstareću raketu H-69, koja će biti uvrštena u arsenal naoružanja višenamenskog borbenog aviona pete generacije Su-57 i njegove izvozvne verzije Su-57E, navodi se u saopštenju kompanije.

Prema navodima ruske kompanije, H-69 ima povećan domet i dizajnirana je da dejstvuje po širokom spektru stacioniranih ciljeva, uključujući i one bez radarskog, infracrvenog i vizuelnog odraza. Raketa se može postaviti i u unutrašnje spremnike, ali i na spoljašnje podvesne tačke aviona nosača.

"U misiji leta se odredi putanja rakete na maloj visini. U sistem upravljanja raketama se može uneti jedan ili više zadataka, kako bi se obezbedilo usmeravanje raketa na različite ciljeve neposredno pre lansiranja", navode iz "Rosoboroneksporta".

Uz raketu, na štandu će biti prikazana i maketa samog Su-57E, međutim, prema rečima Litovkina, to ne znači da Rusija namerava da pokrene izvoz ovog aviona u bliskoj budućnosti.

"Rusija još ne prodaje Su-57. Mi samo nemamo mnogo ovih aviona u našoj vojsci. Stoga je rano govoriti o izvoznom potencijalu. Međutim, avion je izložen na forumu kako bi demonstrirao snagu i dostignuća ruskog vojnoindustrijskog kompleksa", naveo je on.

Litovkin smatra da Rusija treba da učestvuje na takvim međunarodnim događajima, uprkos tome što je domaći vojnoindustrijski kompleks sada usmeren na potrebe Specijalne vojne operacije.

"Radimo za budućnost. Naravno, neophodno je da našu opremu izložimo u inostranstvu. Ovo je demonstracija našeg naoružanja i perspektive njegovog razvoja. Osim toga, na takvim forumima možete videti i šta nude naše kolege, pa čak i protivnici", zaključio je on.

image