Zaharova: Koliko je Berlin nezavisan i da li uopšte želi istragu napada na Severni tok?

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova komentarisala je istragu eksplozija na gasovodima u Baltičkom moru, situaciju na frontu, ilegalno prisustvo stranih novinara na teritoriji Ruske Federacije i progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

Rusija već skoro dve godine od terorističkog napada na gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 neprestano i otvoreno govori da je neophodno da se utvrdi istina i da se odgovorni za ovaj zločin privedu pravdi, naglasila je portoparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu

"Više puta smo apelovali na nemačke vlasti i insistirali da ruski nadležni organi učestvuju u istrazi koju vodi nemačko tužilaštvo kako bi proces bio otvoren i objektivan. Nemačka strana je sve naše zahteve da se pravno pomogne u ovom zločinu ostavila bez smislenog odgovora", rekla je ona.

Zvanični Berlin pokušava da predstavi svetu da se situacija oko istrage sabotaže Severnog toka navodno razvija u pravom smeru – "tvrde da sve ide po planu", primetila je Zaharova.

Međutim, još nisu predstavljeni nikakvi konkretni rezultati, istakla je ona.

"Neefikasnost istrage koja je u toku potvrđena je neuspehom Nemačke i Poljske da uhapse osumnjičenog za teroristički napad koji je uspeo da pobegne u Ukrajinu. A o mnogome govori i nedavna izjava poljskog premijera Donalda Tuska da bi oni koji su zabrinuti zbog napretka istrage sabotaže Severnog toka takođe trebalo da 'umuknu'", ukazala je Zaharova.

Nameće se pitanje koliko je iskrena namera nemačkih vlasti da sprovedu nepristrasnu istragu i da li je Nemačka nezavisna u donošenju bilo kakvih odluka o toku istrage, navela je Zaharova.

Pritom, i parlamentarna opozicija i stručnjaci su zainteresovani za ovakva pitanja, s obzirom na značajnu štetu nanetu nemačkoj ekonomiji koja je ostala bez ruskih energenata, istakla je ona.

Ilegalno prisustvo stranih medija na teritoriji RF je krivično delo

Situacija na frontu za Oružane snage Ukrajine ubrzano se pogoršava, što je povezano sa pokušajima Kijeva da ukine ograničenja za udare na ruskoj teritoriji, rekla je Marija Zaharova. 

Pritom, nezakoniti boravak stranih medija na teritoriji Ruske Federacije bez odgovarajućih dokumenata je krivično delo, istakla je Zaharova.

Kako je navela, propagandi opus takvih zločinaca pojavio se 24. avgusta na internet portalu "Dejli bist" na kome se prikazuje apsolutno lažni ukrajinski narativ o tome kako je Rusija, navodno, "izdala zemlju i ljude" i kako je Ukrajina navodno prodrla do Belgoroda, Brjanska i Kurska.

"S tim u vezi, želim još jednom da upozorim strane medije da je ilegalno prisustvo njihovih zaposlenih na teritoriji naše zemlje krivično delo. Njihovo pojavljivanje u društvu nacističkih nasilnika iz Oružanih snaga Ukrajine podleže pažljivoj analizi bezbednosnih organa zbog saučesništva u ratnim zločinima", poručila je Zaharova.

Iz tog razloga je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula istragu i krivične postupke protiv stranih novinara koji su ilegalno prešli državnu granicu Ruske Federacije i snimali reportaže iz Sudže u Kurskoj oblasti.

Ćutanje Zapada na zabranu UPC

Zapad i dalje licemerno ćuti i ne komentariše donošenje skandaloznog zakona u Ukrajini koji ima za cilj da uništi kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), primetila je Zaharova.

Nikoga u Evropi ne zanima činjenica da ovaj zakon očigledno kršenje prava vernika i grubo zadiranje u slobodu veroispovesti u Ukrajini, istakla je ona.

Iako Ujedinjene nacije primećuju da se u Ukrajini krše prava jedine kanonske pravoslavne crkve, na šta je u svojim izveštajima ukazao Visoki komesar za ljudska prava, zvanični Vašington se trudi da ih ne primeti, primetila je Zaharova.

Popustljivost SAD prema Kijevu u verskim pitanjima samo jača režim Vladimira Zelenskog u osećaju da mu je sve dozvoljeno i da neće biti kažnjen ni za šta, naglasila je ona.

"Ukrajinski mediji koji su pod kontrolom hunte emituju narativ ukronacista, navode lažne podatke o tome kako navodno većina Ukrajinaca podržava zabranu UPC. Ali to je gruba i očigledna laž. Pokušaj da prikažu kao istinu ono što bi želeli da ona jeste. Ljudi su, kao i ranije, verni svojoj crkvi. A namerno ignorisanje interesa miliona Ukrajinaca može da dovede do sukoba na verskoj osnovi", rekla je Zaharova.

Kijevski režim je progonom crkve još jednom potvrdio da su zadaci Specijalne vojne operacije koji podrazumevaju demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine aktuelni, naglasila je Zarova i poručila da će svi biti ostvareni.