Rusija

Zaharova: Neprijatelj škrguće zubima zbog širenja BRIKS-a

Države članice će razmotriti zahtev Turske za članstvo u BRIKS-u, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov
Zaharova: Neprijatelj škrguće zubima zbog širenja BRIKS-aGetty © Wong Yu Liang

Neprijatelji škrguću zubima zbog širenja BRIKS-a i rada Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), primetila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

BRIKS "bukvalno svaki dan" dobija nove prijave za članstvo, navela je ona.

"Postoji ogroman broj prijava, već ih ima nekoliko desetina. Nove članice su već primljene, došlo je do velikog proširenja. Sada je potrebno da steknemo iskustvo u interakciji BRIKS-a u tako proširenom sastavu", rekla je Zaharova.

Ali, nije jedini koji izaziva bes kod neprijatelja, tu je i ŠOS i drugi formati koji su nastali "na ovim prostorima", navela je Zaharova na sesiji posvećenoj obuci kadrova za razvoj odnosa između Rusije i azijskih zemalja.

Što se tiče zahteva Turske za članstvo u BRIKS-u, pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je rekao da će ga države članice razmotriti.

Ranije je "Blumberg", pozivajući se na izvore, objavio da je Turska podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u i da je stav administracije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se geopolitički centar gravitacije pomera od razvijenih ekonomija Zapada.

image