Zaharova: Napad na ruske medije rad zapadnih obaveštajnih službi, ne znaju ni koga ograničavaju

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova je precizirala da niko do kraja ne shvata protiv kojih novinara ili glavnih urednika su usvojene mere

Napadi na ruske medije su rezultat operacija zapadnih obaveštajnih službi koje žele da sterilišu informacioni prostor, ukazala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući sankcije koje su SAD uvele ruskim medijima među kojima je i RT.

Ministarstvo finansija SAD je uvelo sankcije protiv medijske grupe "Rusija sevodnja", RIA Novosti, RT, "Sputnjika" i Raptlija, a ograničenja se odnose i na glavnu urednicu medijske grupe RT Margaritu Simonjan i na niz glavnih menadžera ovog TV kanala. Kao razlog za uvođenje sankcija ističe se navodni "neprijateljski uticaj na predsedničke izbore u Americi".

"SAD su napad na ruske medije izvele uz učešće najvećih najvećih zapadnih medija, pažljivo osmišljenim operacijama koje su izradile specijalne službe kako bi sterilizovale nacionalno i globalno informaciono prostranstvo od bilo kojih oblika drugačijeg mišljenja", rekla je Zaharova na marginama Istočnog ekonomskog foruma koji se održava u Vladivostoku.

Prema njenim rečima, ovakve unapred pripremljene akcije stvaraju neophodnu medijsku pozadinu za sprovođenje relevantnih izbornih odluka.

"Osnova ove nove verzije lova na veštice je želja da se društvo gurne u stanje trajnog stresa, da mu se usade fobije i da se izgradi imidž skrivenog spoljašnjeg neprijatelja, a tu ulogu dobila je Rusija", istakla je ona.

Sadašnja administracija ima zadatak da uplaši sopstveno stanovništvo "ruskom pretnjom" i stvori privid da aktivno radi na rešavanju tog problema, objasnila je ona.

"Svedočimo padu 'liberalnih demokratija' kada vlasti pribegavaju tako primitivnim metodama uticaja na svoje birače", zaključila je Zaharova.

Vašington prevazišao sam sebe

Ona je rekla da je novim sankcijama protiv ruskih medija Vašington sam sebe nadmašio, jer ni sami Amerikanci nisu mogli u potpunosti da se izjasne protiv koga su bile usvojene restriktivne mere.

"Prevazišli su sami sebe, jer za razliku od prethodnih napada na ruske novinare, glavne urednike medijskih korporacija, ovoga puta se dogodilo nešto neobično: čak ni američke vlasti nisu mogle da u potpunosti objave mere koje su usvojene", rekla je Zaharova na Istočnom ekonomskom forumu komentarišući nove sankcije.

Ona je precizirala da niko do kraja ne shvata protiv kojih novinara ili glavnih urednika su usvojene mere.

"Ovde ima i rusofobije i napada na slobodu govora, i diskriminacije, kao i najprljavijih igara američke duboke države u cilju manipulacije u okviru izbornog ciklusa", istakla je portparol.

Zaharova je rekla da su istinite informacije o pravom stanju stvari u svetu koje prenose ruski mediji potrebne svetu.

Rusija je upozorila SAD da će kao odgovor uvesti slične mere američkim medijima.

"Još jednom upozoravamo da će pokušaji proterivanja ruskih novinara sa teritorije SAD, stvaranje neprihvatljivih uslova za njihov rad, ili bilo koji drugi vid opstrukcije njihovih aktivnosti postati osnova za preduzimanje simetričnih ili asimetričnih mera odmazde protiv američkih medija", poručila je Zaharova.