Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju: Oštećeni toranj u Zaporožju moraće da bude srušen

Direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov pozvao je juče IAEA da se "ne plaši da kaže istinu" i da imenuje odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje

Rashladni toranj u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije, teško je oštećen u požaru prošlog meseca i verovatno će morati da bude srušen, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi. On je to rekao u sredu, tokom svoje pete posete toj nuklearnoj elektrani, koju su ruske snage zauzele ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, prenosi Rojters.

"Ova velika građevina neće biti upotrebljiva u budućnosti, tako da će verovatno u nekom trenutku biti srušena", poručio je on u video-snimku iz elektrane postavljenom na mrežu Iks.

Na snimku se takođe vidi kako Grosi pregleda pumpnu stanicu koja obezbeđuje vodu, a posetio je i skladište nuklearnog goriva.

"Za nas, za mene lično, bilo je važno da se iz prve ruke uverimo kakva je situacija nakon veoma dramatičnih događaja od 11. avgusta, kada je izbio požar u rashladnom tornju fabrike. Takođe smo mogli da vidimo važne radove koji su obavljeni na sistemima pumpi za vodu na stanici", rekao je Rafael Grosi.

On je istakao da će analizirati i oceniti ono što je video tokom posete. Požar je izbio u tornju elektrane 11. avgusta, a Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za izazivanje požara. Grosi je tada opisao incident kao jedan od brojnih "nepromišljenih napada", ali nije pripisao krivicu nijednoj zemlji.

Direktor "Rosatoma": Ne plašite se da kažete istinu

Direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov pozvao je juče IAEA da se "ne plaši da kaže istinu" i da imenuje odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje. On je za Telegram kanal "Zarubin" rekao da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nije ni malo glup čovek i da u razgovorima van očiju javnosti vrlo jasno pokazuje da zna odakle dolazi prava pretnja za Zaporošku nuklearnu elektranu.

"Naši stavovi se i dalje razilaze u nedostatku procene počinilaca, u utvrđivanju uzroka i autora tih pretnji, čiji se rezultati uglavnom mogu videti golim okom. Da bismo išli dalje, ne smemo da se plašimo da kažemo istinu, da utvrdimo odakle dolaze dronovi, ko isporučuje municiju, kako bi udarili na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane", rekao je Lihačov.

Fabrika u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine, najveća evropska nuklearna elektrana sa šest reaktora, nalazi se u "hladnom gašenju" i ne proizvodi struju, a potrebna je spoljna energija da bi nuklearni materijal bio hladan i sprečio nesreću.

Grosi se u utorak u Kijevu sastao sa Vladimirom Zelenskim i upozorio na nestabilnu situaciju u Zaporožju, gde su inspektori IAEA stacionirani od sredine 2022. On je prošle nedelje posetio nuklearnu elektranu Kursk na jugu Rusije i rekao da postoji opasnost od nuklearne nesreće, nakon upada ukrajinskih snaga u ovu regiju prošlog meseca.