Rusija

Ministarstvo odbrane Belorusije: Narušen vazdušni prostor, PVO oborila ciljeve

U ranim jutarnjim časovima na pojedinim beloruskim Telegram kanalima se pojavio snimak, na kom se može videti eksplozija na nebu iznad Gomelja
Ministarstvo odbrane Belorusije: Narušen vazdušni prostor, PVO oborila ciljevewww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Belorusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je iznad teritorije ove države prethodne noći oborena bespilotna letelica.

"Zabeleženo je narušavanje državne granice, odnosno vazdušnog prostora Republike Belorusije i pretpostavlja se da je to urađeno bespilotnim letelicama", navodi se u saopštenju prvog zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO pukovnika Sergeja Frolova.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da se vazdušni ciljevi unište, što su dežurne posade sistema PVO i uradile.

"Sve okolnosti ovog slučaja se trenutno istražuju", zaključio je on.

U ranim jutarnjim časovima na pojedinim beloruskim Telegram kanalima se pojavio i snimak, na kom se može videti eksplozija na nebu. 

Kako se navodi, u pitanju je prostor iznad Gomelja, a stanovnici su čuli dve eksplozije, nakon čega se na nebu iznad grada pojavio objekat u plamenu, koji se potom srušio van naseljenog mesta.

Iako za sada nema potvrde o čijim bespilotnim letelicama se radi, vredi podsetiti da su 9. avgusta dronovi ukrajinske vojske narušili prostor Belorusije i Rusije, nakon čega su dejstvom PVO dveju država oboreni.

Prema rečima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka tada je ukupno oboreno "desetak letelica", a snage PVO i pojedini drugi rodovi beloruske vojske su stavljene u punu borbenu gotovost.

image