Ministarstvo odbrane Belorusije: Narušen vazdušni prostor, PVO oborila ciljeve

U ranim jutarnjim časovima na pojedinim beloruskim Telegram kanalima se pojavio snimak, na kom se može videti eksplozija na nebu iznad Gomelja

Belorusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je iznad teritorije ove države prethodne noći oborena bespilotna letelica.

"Zabeleženo je narušavanje državne granice, odnosno vazdušnog prostora Republike Belorusije i pretpostavlja se da je to urađeno bespilotnim letelicama", navodi se u saopštenju prvog zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO pukovnika Sergeja Frolova.

Prema njegovim rečima, doneta je odluka da se vazdušni ciljevi unište, što su dežurne posade sistema PVO i uradile.

"Sve okolnosti ovog slučaja se trenutno istražuju", zaključio je on.

U ranim jutarnjim časovima na pojedinim beloruskim Telegram kanalima se pojavio i snimak, na kom se može videti eksplozija na nebu. 

Kako se navodi, u pitanju je prostor iznad Gomelja, a stanovnici su čuli dve eksplozije, nakon čega se na nebu iznad grada pojavio objekat u plamenu, koji se potom srušio van naseljenog mesta.

Iako za sada nema potvrde o čijim bespilotnim letelicama se radi, vredi podsetiti da su 9. avgusta dronovi ukrajinske vojske narušili prostor Belorusije i Rusije, nakon čega su dejstvom PVO dveju država oboreni.

Prema rečima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka tada je ukupno oboreno "desetak letelica", a snage PVO i pojedini drugi rodovi beloruske vojske su stavljene u punu borbenu gotovost.