Rusija

Američki "patriot" ipak korišćen za dejstvo po ruskim avionima unutar Rusije?

Ruske deminerske jedinice pronašle su bojevu glavu rakete američkog sistema u Kurskoj oblasti
Američki "patriot" ipak korišćen za dejstvo po ruskim avionima unutar Rusije?Getty © Philipp Schulze/picture alliance

Demineri ruskog Ministarstva za vanredne situacije otkrili su i uništili bojevu glavu rakete zemlja-vazduh lansirane iz sistema PVO "patriot" američke proizvodnje u Kurskoj oblasti.

"U protekla 24 časa deminerske jedinice Ministarstva za vanredne situacije Rusije bile su uključene u izvršavanje zadataka radi neutralisanja eksplozivnih objekata. Bojeva glava rakete sistema 'patriot' je otkrivena i uništena", navodi se u saopštenju pomenutog ministarstva.

Dodaje se i da su od upada ukrajinske vojske u Kursku oblast, demineri ruskog Ministarstva za vanredne situacije uništili 314 eksplozivnih objekata i pregledali teritoriju površine od oko 24 hektara.

Budući da je bojeva glava rakete američkog sistema PVO pronađena u Kurskoj oblasti, može se pretpostaviti da je ukrajinska vojska "patriotom" dejstvovala iz susedne Sumske oblasti u Ukrajini u pokušaju da obori neki od borbenih aviona, poput Su-34, koji svakodnevno pružaju podršku ruskim jedinicama na kopnu.

Ovo predstavlja određenu vrstu presedana, budući da SAD nisu dozvolile Ukrajini da koriste naoružanje američke proizvodnje za dejstva po, odnosno iznad međunarodno priznate teritorije Ruske Federacije.

image