Rusija

Savetnik Putina: Do kraja septembra biće produžen ugovor sa Srbijom o isporuci gasa

Anton Kobjakov smatra da će novi ugovori biti potpisani pre Ruske ekonomske nedelje, koja će se održati u Moskvi u periodu od 26. do 28. septembra
Savetnik Putina: Do kraja septembra biće produžen ugovor sa Srbijom o isporuci gasaGetty © stock photo

Dogovor sa Srbijom o isporuci ruskog gasa mogao bi da bude produžen do kraja septembra, potvrdio je za "RIA Novosti" savetnik predsednika Rusije Anton Kobjakov po završetku pregovora sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom, koji, podsetimo, ovih dana boravi u Ruskoj Federaciji.

Vulin se 4. septembra sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putin, kada je ruski lider najavio da će sa srpskim političarom razgovarati o isporuci ruskih energenata u Srbiju.

Rok ranije potpisanih ugovora ističe u martu 2025. godine. 

Kobjakov je danas potvrdio za medije da je sa Vulinom održao sastanak na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

On je dodao da smatra da će novi ugovori biti potpisani pre Ruske ekonomske nedelje, koja će se održati u Moskvi u periodu od 26. do 28. septembra.

Srbija, inače, ruski gas dobija preko Turskog toka po izuzetno povoljnoj ceni. Godišnja potrošnja gasa u Srbiji iznosi oko tri milijarde kubika, a tokom 2022. godine, Srbija je uvezla nešto više od 2,7 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije

Srbija je zajedno sa Bugarskom završila projekat izgradnje novog gasovoda koji bi trebalo da doprema gas iz Azerbejdžana. Ovaj projekat najavljen je kao pokušaj da se smanji oslanjanje na ruski gas, budući da bi on mogao da pokrije 60 odsto trenutne potrošnje u Srbiji. Ipak, Beograd je ugovorio da će na ovaj način tokom 2024. i svake sledeće godine do 2026. dobijati gas u obimu koji odgovara tek nešto više od 10 odsto godišnje potrošnje zemlje. 

Iako će on doprineti boljem snabdevanju, jasno je da Rusija za Srbiju ostaje najvažniji izvor gasa.

image