Peskov: Pritisak SAD se nastavlja, ne žele ni da dopuste da se čuje stav Rusije

Nastavićemo da delujemo u skladu sa svojim interesima, iako smo svesni u kakvoj realnosti živimo, i da se radi na tome da se onemogući pristup ruskim medijima, kaže portparol Kremlja

Nastavljaju se pokušaji Sjedinjenih Američkih Država da izvrše pritisak na Rusiju, njenog lidera i njene građane, koji su, nažalost, neodvojivi deo unutarpolitičke borbe za vlast u SAD, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je podsetio da su sankcije uvedene i protiv medija "koji se bave informisanjem kako građana Rusije, tako i svetske zajednice o onome što se dešava", ali iz ruskog ugla.

"Vašington ne dopušta čak ni da postoji mogućnost da izveštavanje iz našeg ugla bude dostupno bilo kome. To nije ništa drugo do otvoreni pritisak, pokušaj suzbijanja Ruske Federacije. Ovakvu politiku mi oštro osuđujemo, ona je neprihvatljiva", izjavio je portparol Kremlja, dodajući da je Moskva ipak svesna u kakvoj realnosti živi, te da nastavlja da deluje "u skladu sa svojim interesima".

On je još jednom potvrdio da će Moskva odgovoriti na sankcionisanje ruskih medija, iako, kako je prethodno objasnio "RIA Novosti", ne mogu biti uvedene iste mere, budući da SAD nemaju državnu medijsku agenciju.

Ipak, iako je priznao da je situacija sa izveštavanjem američkih medija loša, priznao je i da još postoje neki američki mediji kod kojih se primećuje "neki nagoveštaj da oni pokušavaju da održe nekakav balans u izveštavanju o onome što se dešava, pre svega o Ukrajini".

Pojedini drugi američki mediji se time pak ne zamaraju, dodaje portparol, uz objašnjenje da takvi mediji "informacije prenose jednostrano, i ne gnušaju se lažnih vesti".

"Sve te činjenice ćemo uzimati u obzir", rekao je Peskov, komentarišući kako će Moskva odgovoriti na sankcije medijima.