Moskva uznemirena zaoštravanjem situacije na KiM

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije najavilo pomoć Beogradu u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji

Moskva je uznemirena novim zaoštravanjem situacije na Kosovu i Metohiji i danonoćno prati razvoj situacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Uznemireni smo novim zaoštravanjem situacije u južnoj pokrajini Srbije. Situaciju pratimo bukvalno danonoćno, posebno nakon niza provokacija koje su, uz podršku SAD i Evropske unije, preduzele 'vlasti' u Prištini, koje su pooštrile represije nad Srbima i služe se nedvosmislenim etničkim nasiljaem", poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema rečima Zaharove, cilj provokatora je jasan – "žele da preuzmu potpunu kontrolu nad nealbanskim severnim delom pokrajine, a samo zahvaljujući istrajnosti kosovskih Srba, koji se oslanjaju na podršku Beograda, još uvek je moguće izbeći velike incidente. "Situacija je eskalirala u otvoreni sukob sa nepovoljnim posledicama", naglasila je Zaharova.

Prema rečima ruske zvaničnice, odgovornost za političku degradaciju na KiM i pogoršanje bezbednosne situacije u potpunosti snose predstavnici prištinske vlasti, na čelu sa 'premijerom' Aljbinom Kurtijem, njihovim zapadnim čuvarima, među kojima, smatra Zaharova, očigledno prednjači Vašington.

"Svedočimo još jednom neuspehu posredovanja EU u dijalogu Beograda i Prištine. Poslednje iluzije o sposobnosti EU da urazumi lidere kosovskih Albanaca, koji otvoreno odbacuju svaki savet i zapravo diktiraju svoja pravila drugima, postale su još očiglednije", navela je Zaharova.

Nesposobnost i nespremnost Brisela da ih navede na sprovođenje dogovorenih sporazuma, običaji da se, kada je u pitanju KiM, postavljaju sumnjivi kompromisi na štetu srpskog naroda postali su još očigledniji, primetila je portparolka ruskog ministarstva.

"Evropskim birokratama i liderima EU mnogo je lakše da za sve neuspehe okrive Srbe nego da se mešaju sa prištinskim ektremistima", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija će štititi legitimne interese Srbije na KiM

Rusija će pomoći Beogradu da brani legitimne nacionalne interese u vezi sa Kosovom i Metohijom na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavila je Zaharova.

"Nastavićemo da pomažemo Beogradu da odbrani svoje legitimne nacionalne interese u vezi sa `Kosovom` na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 koja ostaje na snazi bez ikakvih izuzetaka i pruža realnu šansu da se dođe do uravnoteženoh, pravednog rešenja u skladu sa međunarodnim pravom", navela je Zaharova.

Dodala je da izjava nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok o "Kosovu" izaziva haos.

Analena Berbok je ranije rekla da je stav Beograda prema kojem je moguće slanje srpskih specijalaca na KiM neprihvatljiv, a retorika Srbije prema samoproglašenoj republici ne pomaže u oslobađanju tenzija.

"Pokušaji da se devalvira normativna osnova dogovora, poput izjave nemačke šefice diplomatije Analene Berbok o neprihvatljivosti primene Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, užasno sabotiraju i izazivaju haos u kosovskim poslovima. Ovaj dokument UN predviđa za Beograd mogućnost da pošalje do hiljadu policijskih i vojnih lica u pokrajinu da obezbede red i zaštitu građana. To niko, pa ni zagovornici 'poretka zasnovanog na vladavini', ne mogu poreći", rekla je Zaharova u Izjava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da će zvanični Beograd nastaviti da se bori svim pravnim sredstvima na Kosovu i Metohiji. On je istakao da bi Priština trebalo da formira Zajednicu srpskih zajednica u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine i obećao je da će uputiti zvaničan zahtev komandi misije NATO-a za raspodelu kontingenta srpske policije i vojske na Kosovu i Metohiji, ističući da su te akcije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Vlada Srbije će 15. decembra uputiti zahtev komandi NATO misije na Kosovu (KFOR) da ubaci vojni i policijski kontingent na KiM.