Rusija

Fico: Evropska komisija ne pomaže u rešavanju problema sa tranzitom nafte i gasa kroz Ukrajinu

Rukovodstvo Slovačke će učiniti sve da osigura da se ukrajinska ruta i dalje koristi kao glavna ruta za isporuku nafte i gasa za republiku, naveo je premijer
Fico: Evropska komisija ne pomaže u rešavanju problema sa tranzitom nafte i gasa kroz UkrajinuGetty © Sergii Kharchenko/NurPhoto

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je da Evropska komisija ne pomaže u rešavanju problema sa tranzitom nafte i gasa kroz Ukrajinu, ali da rukovodstvo republike radi na tome i želi da se ta ruta i dalje koristi kao glavna.

"Ne želim sada nikoga da grdim, ali se slažem sa rečima mađarskog ministra spoljnih poslova da Evropsku komisiju nije bilo briga i da je prepustila slučaj nama, kako bismo ga mi pojedinačno sa Ukrajinom i Rusijom, Azerbejdžanom kako bismo dobili gas i naftu. U bliskom sam kontaktu sa ukrajinskim premijerom, sa azerbejdžanskim rukovodstvom", rekao je Fico u emisiji "Subotnji dijalozi".

Rukovodstvo Slovačke, kako je dodao, vodi komunikaciju i sa firmama koje obezbeđuju naftu i gas.

"Učinićemo sve da osiguramo da se ukrajinska ruta i dalje koristi kao glavna ruta za tranzit nafte i gasa za Slovačku", rekao je Fico.

Ranije je šef Slovačke unije za gas i naftu Rihard Kvasnovski rekao da je za Slovačku najisplativije da dobija gas preko Ukrajine i da bi korišćenjem drugih ruta bilo skuplje.

Prema njegovim rečima, slovačke kompanije mogle bi da dobijaju gas iz alternativnih izvora, ali bi to zahtevalo veće transportne troškove, jer bi tranzit prolazio kroz više zemalja i dužom trasom.

image